Предимства и недостатъци на стъклените и пластмасовите слънчеви очила

Не всеки се замисля от какво биват изработени качествените оригинални слънчеви очила и какви разлики има в дизайните им. Най-използваните материали, които известните брандове влагат в изработката на очилата, са стъклото и поликарбонатната пластмаса.

Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, за които ще ви споделим в тази статия.

Стъклените лещи са предпочитани заради силната UV защита, която осигуряват на очите ни. Те са здрави, стабилни, но и по-тежки. Рискът от удряне и счупване при тях е в пъти по-голям отколкото при пластмасовите. Ето защо този тип стъклени очила не се препоръчват за малки деца. Висококачествените стъкла могат да ви осигурят предпазване от всякакъв вид външни дразнители, а рискът от надраскване е много малък.

Малко по-различно стоят нещата при поликарбонатните пластамасови очила. Те не подсигуряват толкова висок процент защита, както стъклените, и дори могат да пропускат вредната слънчева светлина свободно. В същото време този тип очила са по-безопасни, по-леки и трудно се чупят. Някои производители поставят допълнителни защити, които задържат UV лъчите и максимално защитават очите. Ако искате да разберете дали очилата, които харесвате са създадени според изискванията за безопасност, може да попитате консултантите в магазина. Ако този вид очила имат този вид допълнителни защити, със сигурност ще имат и сертификат за това.

За да различите кои очила са създадени от поликарбонатен материал и кои от стъклен, проверете дали върху рамките или самите стъкла, няма надписи, които посочват какъв е. По-лесен вариант е просто да сравните няколко модела и този, който е по-тежък означава, че е направен от стъклени лещи. Както споменахме по-горе пластмасовите стъкла са по-леки, но и по-податливи на надраскване.