0 0 гласа

Рецепти за приготвяне на кафе по виенски

 
Виенското кафе има много и различни варианти. Така че не се бойте да експериментирате. В следващите рецепти няма да разглеждаме и повтаряме основата (горе я обяснихме детайлно), а ще се спираме само на специите и странностите.
  • Рецепта 1: Използва се висока чаша, поставя се пяната, а захарта (на прах) се добавя отгоре. Пие се охладено.
  • Рецепта 2 и 3: Веднъж захарта се поставя само в кафето, друг път се поставя само в каймака, а възможни са и комбинации между тези два варианта.
  • Рецепта 4: Настъргана кора от портокал - 1 щипка, канела - 1 щипка, мускатен орех - 1 щипка. Тези три неща се поставят върху пяната.
  • Рецепта 5: Цикория - 2 гр., пудра захар. Тези добавки се слагат в пяната, а самото кафе също се подслажда отделно.
  • Рецепта 6: Канела и какао на вкус. В този случай шоколада се топи в метална чашка, без да загаря, смесва се с каймак, добавя се малко кафе и се разбива на пяна, като се действа бързо, за да не изстива шоколада. Отделно се разбива каймак със захар. Чашките се подгряват и се налива кафето. Отгоре внимателно се поставят, един до друг, двата вида пяна. Поръсва се с канела и какао.
  • Рецепта 7: Пяната се прави с пудра захар и да е повече. Кафето и каймака да са по равно. Поднася се и с чаша вода.



Всички рецепти за кафе по виенски се правят с майсторлък и мерак. Импровизациите са добре дошли, но не и изненадите, т.е. преди да почерпите приятелите си с нова разновидност на виенското кафе, първо го опитайте, ако се налага доизкусурите рецептата и тогава поднасяйте.