0 0 гласа

Работодател - юридическо лице - е страна по трудови правоотношения

 

Обикновено работодател е юридическо лице (фирма, търговско дружество, организация, институция и др.), като в това число влизат и техен клон, представителство, отделение или друга форма на обособено подразделение), което възлага работа по трудов договор на работник или служител.

Но в категорията работодатели (съгласно Кодекса на труда) влизат даже самонаетите лица, които освен че осъществяват дейност със собствен труд, могат да наемат други физически лица и с трудов договор да им възлагат определени трудови функции. В този случай, освен за бизнес работа, такива лица могат да бъдат наемани и за лично обслужване, чистач, готвач, градинар, шофьор, иконом и т.н.

При работодатели - физически лица е наложително те да се регистрират в НАП като такива и ежемесечно да внасят необходимите осигуровки и данъци върху трудовите възнаграждения, които изплащат на наетия персонал, въз основа на клаузите в трудовите договори, Кодекса на труда и други нормативни документи в областта на трудовите правоотношения.

Във връзка с взаимоотношенията си с НАП, всеки работодател (не само юридическите лица) е длъжен ежемесечно (най-късно до 25-то число на следващия месец) да попълва и подава предвидената документация, като Протокол, Декларации образци 1 и 6 и др. подобни и въз основа на данните декларирани в тях, да внася по сметките на Приходната администрация дължимите здравни и социални осигуровки, данък върху доходите според изплатените заплати и т.н.