Учители от цялата страна се събират следобед на протестен митинг пред сградата на Президентството

Подписка в подкрепа на образованието ще бъде връчена днес в НС
Инфо радио, новини в 08.30 часа Четвъртък, 27 Септември 2007
1.Новина
Подписка в подкрепа на образованието и науката и издигането им в национален приоритет на България ще бъде връчена днес в НС от гражданското движение за защита на науката и образованието по инициативата за промяна и движението на младите учени е БАН. Учители от цялата страна се събират днес в София на протестен митинг пред сградата на Президентството и МС. 80 % от учителите подкрепят протеста за по-високи заплати, започнал от понеделник, съобщи пред “Инфо радио” Крум Крумов, председател на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

Стачкуващите четвърти ден учители ще участват днес в протестни митинги в големите градове


БНР, новини в 08.00 часа
1.Новина
Стачкуващите четвърти ден учители ще участват днес в протестни митинги в Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Велико Търново и други градове. В столицата протестът ще бъде пред Министерския съвет. Учители от 8 училища в Бургас са обявили готовност за гладна стачка. След лекарски преглед днес ще стане ясен точният брой на тези, които могат да се включат в подобна форма на протест.
41-во училище “Св. Патриарх Евтимий” в София започва инициативата “Когато живите не чуват”. От училището предлагат след края на всеки стачен ден учителите да се събират около паметниците и да четат текстове от българската литература с актуално звучене в днешната ситуация. Началото ще бъде дадено пред паметника на Патриарх Евтимий с “Азбучната молитва” от Константин Преславски.

2. Новина

Четвърти ден продължава учителска стачка. По данни на синдикатите вчера в нея са се включили 81% от учебните заведения в страната. Според просветното министерство обаче са стачкували едва 39%. Днес синдикатите организират протестен митинг пред Министерския съвет. Учители от Бургас вече заплашиха да започнат гладна стачка.
“Достоен труд – достойна заплата” е мотото на митинга във Велико Търново, организиран от Обединения стачен комитет на учителите. Според председателя на стачния комитет Малина Тонева на митинга обществото ще чуе от учителите какви са техните искания, за да се пресекат манипулациите за целта на протеста.
Малина Тонева: Колегите са огорчени от позицията на министерството, от снизходително-пренебрежителното отношение на нашия министър към професионалната гилдия. Едновременно с това ние се обявяваме и против манипулациите на общественото мнение, че стачкуващите искат 100% увеличение на работните заплати тук и сега – веднага. Неведнъж сме заявявали, че всъщност става въпрос за поетапно повишаване на нашето трудово възнаграждение и затова колегите решиха да се покажем на улицата, да застанем пред очите на обществеността. Ние ще проведем митинг, на който ще заявим нашата болка, нашите искания, нашата позиция. Това не означава, че прекратяваме стачните си действия. Напротив. Уверявам ви, че колегите са твърдо решени да стачкуват до постигане на нашите стачни искания.
В Пловдив протестният митинг е пред сградата на областната управа. Малко след 16.00 часа стачкуващите ще блокират кръстовището на булевардите “Шести септември” и “Васил Левски”.
Учителите от Варна и областта ще се съберат на митинг пред входа на Морската градина.
Протестиращите преподаватели от Силистра вече имат свой електронен сайт и имейл адрес. Поредният им протестен митинг-шествие е с участието на родители и ученици, подкрепящи стачката.
Стачкуващите педагози от Плевен отново ще се съберат пред сградата на областната управа.