Новини от стачния комитет

ИНФОРМАЦИЯ

Днес 30.07.07 се състоя национален отраслов съвет по образование и стачни преговори в МОН.
Присъстваха представители на Синдикат образование към КТ „Подкрепа”, СБУ към КНСБ, НУС към КНСБ, СРСНПБ – работодателска организация и представители на МОН / зам. министър Мукадес Налбант и гл. секретар Димитър Танев/.

Беше коментирано публикуваното в ДВ- ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 175 ОТ 24.07.2007 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ.


Чл. 7. (1) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на работещите по трудово правоотношение се договарят и определят с индивидуалните трудови договори в рамките на средствата за работна заплата, установени по реда на чл. 2, ал. 1 и 2, както следва:
2. на персонала в средното образование - по ред и начин, определени с наредба на министъра на образованието и науката, съгласувана с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите, при условията и по реда на постановлението, както и с отраслово (браншово) споразумение;




Във връзка с горния текст, МОН предложи проект за наредба с 10% увеличение на учителските заплати без увеличение на непедагогическия персонал.
Сега средната брутна РЗ в Отрасъла е 340, 78лв. и след увеличението тя ще стане 375 лв.
Синдикати и работодатели категорично отказаха да обсъждани участват в изработване на наредба с пределно ниска СБРЗ за българските учители, поставяйки ги отново в категорията на „Бедни работещи”.
Предложението на синдикатите за Начална РЗ за тази Наредба е било 650 лв.
Синдикатите отново настояха за нормативен документ за поставянето на отрасъл „Образование” като „Приоритет” в Бюджет 2008 . Във тази връзка дялът за „Образование” беше фиксиран на минимум 5% от рамката на бюджет 2008.
Синдикатите настояват и да се промени стандарта за издръжка на ученик и дете, защото в този му вид е крайно недостатъчен.
Синдикати и работодатели потвърдиха своята подготовка за протестни и стачни искания със искането Сумарното увеличение на РЗ от октомври 2007 и 2008 г. да достигне 100%, включващо и двойно увеличен пакет от социални услуги /Работно облекло, СБКО и карти за пътуващи учители./
Синдикати и работодатели заявиха, че се изчерпал всякакъв вид доверие на обещания от политическите сили и управляващата коалиция и биха приели само писмено споразумение за предявените искания от Министър Вълчев и Министър Орешарски.
Последната среща на Единния стачен комитет и МОН преди протестите ще се състои на 5.09.2007г. от 10.00 в МОН.
Наредбата за Диференцираното заплащане е предложена за обсъждане на МС с идеята всяко учебно заведение по своя формула да раздаде оскъдните средства, по равно или диференцирано.

Юли Петров


ДО
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Ръководствата на Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат «Образование» към КТ «Подкрепа» и Независимия учителски синдикат към КНСБ се обръщат към Вас с искането за среща по въпросите, свързани с бюджета за средното образование и работните заплати на заетите в него.
В продължение на години финансирането на образованието се извършва на остатъчния принцип. Липсата на адекватна секторна политика по доходите и обществена оценка на труда на учителите доведе до сериозен отлив на висококвалифицирани педагогически кадри. В големите градове все по-трудно става назначаването на учители по различните специалности. Поради изключително ниските заплати учителската професия е непривлекателна и нежелана за младите хора.
Въпреки увеличението на цените на всички стоки и услуги, към м. юни 2007 г. средната брутна работна заплата на заетите в системата на средното образование е 340,78 лв., т.е. едва 174, 23 евро - най-ниската работна заплата в нашата страна и в страни-членки на Европейския съюз.
Ръководните органи на синдикатите и всички работещи в системата на средното образование с внимание и тревога следят как в редица отрасли на публичния сектор се договарят по-високи размери на работните заплати от направените, чрез структурни промени, икономии. Свидетели сме на не особено прозрачни договорености в сферата на транспорта, минната промишленост, здравеопазването, социалните дейности и др. Известен ни е и поетият лично от Вас ангажимент към висшето образование за 100% използване на средствата от Бюджет 2007 г. и увеличаване на работните заплати на заетите в него от други източници.
Ежегодно в сферата на средното образование се закриват училища, съкращават се учители и друг персонал, извършват се структурни промени, но икономиите се използват за други цели. Само през тази година са закрити 124 училища и над 100 паралелки, поради неизпълнен прием за учебната 2007 - 2008 година. Недоумяваме, че внесения в Министерския съвет Доклад на министъра на образованието и науката за увеличаване на работните заплати в сектора от собствени икономии е отхвърлен от членовете на кабинета.

Господин Министър-председател,
С писмо N 597/18.06.2007 г. Ви уведомихме за подготовката на ефективни протестни и стачни действия, които ще предприемем в началото на новата учебна година.
В момента водим преговори с МОН на основание чл. З ал. 2 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове.
Убедени сме, че в системата на средното образование има икономии, които могат да се използват за увеличаване на работните заплати още от 1 октомври 2007 г. Считаме, че това е коректно и морално спрямо работещите в системата.
Вярваме, че ще направите всичко възможно за намаляване на социалното напрежение и запазване на социалния мир.
Предлагаме образованието да стане приоритетна дейност и в Бюджет 2008 г. за него да бъдат предвидени не по-малко от 5% от брутния вътрешен продукт. Това ще даде възможност не само за увеличаване на работните заплати, но и за повишаване стандарта за издръжка на училищата, детските градини и обслужващите звена в системата на средното образование.
С уважение,
За СБУ към КНСБ За Синдикат „Образование"
към КТ „Подкрепа
Председател: Председател:
/Янка Такева/ /Крум
СИНДИКАТ
Председател на НСК: Председател на
/Стефан Вълков/ /Васил
За НУС към КНСБ Председател:
/Аспарух Томов/
Председател на НСК:
/Живка Желязкова/