Новина от заседание на Отрасловия съвет


ОТРАСЛОВ СЪВЕТ


Уважаеми колеги,
Днес се състоя заседание на Отрасловия съвет по образование, на който се дискутираха следните проблеми :
1. Националната програма за диференцирано заплащане, която има и втори модул – 2 милиона лева за директори.Това прави по 59 лева за директор.
2. Министърът заяви, че въпреки всички свои изявления , че може да се разпределят тези средства по равно, все пак „трябва да има поне малка диференциация”. До 2 седмици ще бъде обнародвана наредба за осъществяването на това заплащане.
3. Във връзка с предявените стачни искания, министър Вълчев заяви:
• Да не се правят корекции на бюджета за тази година , по добре това да стане с бюджет 2008.
• Опасно е, че всички сфери вече искат увеличения, което може да доведе до инфлация.
• По принцип не оспорва основанията за протести, но пита откъде да дойдат парите...

4. Янка Такева от СБУ напомни на министъра, че вече сме в процедура на преговори за стачните искания и очакваме разчетите на МОН с информация за средствата от затворените училища, средствата от съкратените 5000 учителя, средствата от икономиите от РЗ и топлата зима?
5. Крум Крумов отбеляза, че отговора на Даниел е много, много познат от 17 години насам…Всички министри са твърдели, че няма пари за образование макар и „приоритетно ” в предизборните кампании.
Много пъти сме искали и предлагали стратегии за плавно увеличение на учителските заплати, за да достигнат африкански, балкански и европейски стандарти. Голям абсурд е да се мисли, че човек може да оцелее с 150 евро за учител и 90 евро за непедагогически персонал.
Според статистика на КТ „Подкрепа” 70% от учителите работят на повече от една работа, за да могат физически да оцелеят.
Сега учителите са твърдо решени да постигнат исканите 100% с всички законни средства!!!

Министър Вълчев не показа видими признаци на притеснения и намекна, че като стигнем до ефективните действия, може да се говори по – категорично, но преди нас ще има миньори, шофьори и много други.
Следваща дата на преговорите е 9.07.2007г.