Малко неподредени мисли за матурите

Едно мнение от форума на в.Дневник:

ВИДЯЛА ЖАБАТА...... 

Съгласна съм, че матурите могат да доведат до сравнително оценяване на знанията в различните училища и дори само с това могат да се окажат полезни. Но не ТЕЗИ матури, а някакви ИДЕАЛНИ, добре направени и за сега НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ в България матури.

Министерството и подбудените от него социологически агенции и медии ни втълпяват колко било добре изтъквайки най-различни аргументи. Ще се спра само на някои от тях.

1. Матури има в Европа, значи и у нас трябва да има.
НЕСЪСТОЯТЕЛНО - в Европа учителите получават 5000 евро месечно, а на нашите им обясниха най-подробно защо не могат даже да мечтаят за такива заплати; В Европа се отделя минимум 5% от БВП за образование, а на нас ни втълпяват защо НЕ МОЖЕЛО да стане. И още много неща има в Европа, за които тук даже не сънуваме.
2. Нашите деца щели да ги приемат по-лесно в Европейски вузове - Пълна измишльотина: Тях и сега ги приемат навсякъде, дори в престижния Оксфорд с диплома за средно образование.

3. Вузовете у нас щели да ги признаят вместо кандидатстудентски изпити - Нагла лъжа. На тържественото събрание по случай дена на Будителите в Аулата на СУ, ректорите на водещите униоеверситети категорично заявиха, че няма да приемат матурите вместо кандидатствудентски изпити. Има пилатовско решение на някои места матури да се приемат при липса на кандидати и наличие на свободни места (там, където сега се приема без нищо).

4. Матурите щели да служат за външно оценяване на учителите - пълна глупост - само за учителите по български и даже и за тях такава оценка е под въпрос по елементарни причини (различно учебно съдържание, неясни учебни планове дори в общообразователната част),. Вторият предмет е по избор и ако за едно училище никой не избере математика как ще оценяваме учителя по математика в него?

5. Матури в Европа могат да се държат минимум 3 пъти (преди първо издаване на дипломата, не става дума за “поправителни” сесии). У нас за випуск 2008 има ЕДНА ЕДИНСТВЕНА възможност. Какво ще стане ако (не да си Боже) някой се разболее, счупи крак и т.н. в деня на матурата - губи кандидатстване????Губи година????? Какво ще стане ако внезапно на самата матура не се почувстваш добре (разстройство, главоболие и т.н.) - пак губиш 5 години труд????

6. НЕ Е ВЯРНО, че се е знаело, че випуск 2008 ще държат матури. Окончателната наредба е издадена на 14 септември 2007г.

7. Не са изяснени условията при които ще се провежда матурата за зрелостници с увреждания какви специални тестове и условия за провеждането им се предвиждат.

8. По оценяването – пълен хаос и некомпетентност. В световната практика на провеждане на тестовете се прави така наречената оценка по кривата на Бел (Bell’s curve) относно вероятностното разпределяне на оценките. Ако има отклонения +/- 2% тестът се счита за неудачен и се пристъпва (за да не се ощетяват държащите го) към така нареченото “закръгляване” на оценката (curving) – т.е. привеждането на получените резултати до най-добро приближение до кривата на Бел. Обяснено на малко по-прост език става въпрос за следното- не повече от 5% отлични оценки, не повече от 20% слаби оценки и т.н. за междинните. Инак може да се стигне до абсурда от 20 000 (примерен брой – да се изясни точния – има информация, че става дума за около 30-50 000 души???) да има само 10 изкарали отлична оценка или (другата крайност) да има повече от 50% изкарали отлична оценка. И двете крайности говорят за некомпетентно съставен тест и недобросъвестно прилагане на идеята за матурата. Но това е трудно за възприемане от нашето общество свикнало на ръководство от един единствен лидер (при комунизма) който може да е единствено прав, или – обратното – свикнало на масови положителни явления (поведение от тип – “мнозинството е винаги право”).
–За да се избегнат подобни абсурди при оценяването на тестовете САТ се дават два параметъра – общ брой на получени точки (БЕЗ да се приравняват на оценка – и там има оценки – по петобалната система – А,Б,С и т.н.) И процент, който показва мястото на явилият се сред останалите държали изпита (напр. ако имаш 90% това означава, че си се справил по-добре от 90% от явилите се на теста, респективно, че 90% от явилите се са се справили по-зле от теб).

9. Има сериозно неодооценяване на техническото време за преглеждане на основния изпит по български език и литература – говори се за 500-600 проверяващи за (предполагам, - да се провери точната цифра!!!) около 35 000 явили се (което на практика прави около 80 000 проверявания – по 2 пъти всяка работа +арбитър (и в САТ се проверява така). Ако закръглим (за по-лесни сметки) – 500 за 80 000, то се получават 160 работи средно на проверяващ. Качествено-необходимото време за проверка на 1 работа е 1 час; сл са нужни 160 часа средно на проверяващ т.е. 20 дни. Дори и да смъкнем това време наполовина – това са 10 дни. Техническото подготвяне на работите за проверка (анономност, разпределяне по комисии и проверяващи и т.н.) при такъв огромен брой работи (35 ооо) е минимум 3 дни; изпращането им с куриер и приемането на място (защото усилено се говори, че Вълчев е решил да бъдат проверявани във Варна) е 2 дни; разкриване на анонимността- 3 дни; внасяне в компютър на резулатите – минимум 3 дни при перфектна организация; обявяване на резултатите – 3 дни; изпращането им по училища (за да се изготвят дипломите) – 3 дни; изготвяне на самите дипломи по училища (средно 200 души випускници) – 3-5 дни; раздаване на дипломите – (организация и извършване) – 3 дни. Следователно говорим за МИНИМУМ от 25 дена след провеждане на първия изпит (и техническо време за последния) т.е. РЕАЛНО дипломите ще могат да бъдат получени в началото на ЮЛИ, което прави кандидатстването в чужбина почти мисия невъзможна.

10. В горното техническо време, а и изобщо НЕ Е предвидено време за ОБЖАЛВАНЕ на резултатите. Няма никакво съмнение, че при такава недообмислена организация (а и по принцип) ще БЪДАТ допуснати технически (а и не само) грешки при оценяването.

11. Не са ПРЕДВИДЕНИ НИКАКВИ възможности за това, зрелостникът да може да види работата си и да обжалва резултатът навреме. Не са предвидени правните последствия от подобно обжалване (т.е. при правомерно обжалване дали ще следва повторна проверка и последователно зачитане на нейния резултат...???).( Тестът ТОЙФЕЛ и САТ МОГАТ да се обжалват!!!!).

12. Тестът не е сбор от въпроси с избираем отговор, а комплексен обект. За да се легитимира тестовото изпиване трябва нашите ученици да са подготвени за този начин на изпитване. Той изисква умения и качества РАЗЛИЧНИ от другите форми на оценяване ( в САЩ се издават дебели книги САМО за стратегиите на държане на самия тест). Такива умения у нашите деца не само не са упражнявани, те изобщо липсват.

13. Немският не е задължителна матура в Германия. Въз основа на какво стратегическо решение той е основна матура в България? Може би у нас има повече от 6 милиона души, чийто майчин език не е български (като в Германия). Или прилагаме други (по-дискриминационни) критерии от Европа?

14. Какво става ако всички изкарат отличен (както едва ли не ни уверяват, че ще (и едва ли не е предвидено да стане) (за да ни “успокоят” и приспят да приемем “реформите”)

15. Учителите се страхуват да се противопоставят за да не ги обвинят, че не искат външно оценяване.

16. Не на общозадължителната матура по български – ако изобщо останат за 2008-ма – да се избират два изпита (от ученика) от две основни групи предмети: научни – математика, физика, химия, биология и- хуманитарни – езици, география, история, философия ИЛИ да се направи 1 общозадължителна по образец САТ (4 часа с математика и български), като втория изпит е събжект тест на две нива по съответния предмет – за определени, висококомпетативни специалности ще се изисква по-високо ниво (право, икономика, информатика и др.).

17. Заменя се една мафия с друга (кандидатстудентска с “матурска”), но на практика е преобразуване на едната в другата

18. САТ – основната част на подготовката не е по същество на предметната част, а е тренировки във полагане на тестове (тестове, тестове, тестове). Къде са тук тези подготовки?

Тестова форма на изпита – положителна, но ние сме неподготвени за нея..

Конкретни предложения за формата на матурата (какво да се държи); за организацията на матурата (брой на провеждани изпити ПРЕДИ завършване на 12-ти клас – ежемесечно, а ако не може – сесии на два-три месеца, започващи от началото на 11-ти клас); за подготовката на матурата

В САЩ теста САТ, с който НАИСТИНА се влиза във ВУЗ може да се държи ЕЖЕМЕСЕЧНО!!!!!! Зачита се НАЙ-високия резултат!!!!!!!!!

Тестът САТ съдържа равни части ЕЗИК и МАТЕМАТИКА т.е. за влизане във ВУЗ е ЗАДЪЛЖИТЕЛНо математическото знание. Най-престижните световни университети Оксфорд и Кеймбридж поставят задължително изискване за отлична математическа подготовка за ВСИЧКИ кандидатстващи!!!!

Освен това начинът на оценяване на теста САТ е ПУБЛИЧНО ИЗВЕСТЕН - има дебели книги обясняващи подробно как става това и всеки може да си направи оценяването и сами. Може да се ОБЖАЛВАТ официалните оценки!!!!!

Тук, една "експертка" от МОН твърдеше, че оценяването ЗАВИСЕЛО (????) от конкретния тест???????

В САЩ, комисията, отговорна за направата на тестовете е публично известна и публично отговорна. Тук "експертите" са напълно АНОНИМНИ и се КРИЯТ от обществото (това най-вероятно се прави само за да не се види, че те нямат НИКАКЪВ опит за приготвяне на тестове и тестова оценка на знанията).

В САЩ всеки реален тест САТ съдържа една секция повече, която не се оценява (не се знае коя точно е) и се изпробва за да се види доколко въпросите са подходящи за едно бъдещо включване в истински тест.

У нас КОЙ и КОГА е изпробвал секция по секция, че и цял тест от матурата?????? (отговор - НИКОЙ - пробните матури, проведени миналата година не могат да минат за подобно професионално апробиране).

Същата "експертка" твърдеше по БТВ, че матурите били за оценка на ОБЩАТА култура????? и били изключително лесни.

Аз мога да ви направя тест с изключително лесни въпроси, който НИКОЙ няма да изкара само поради погрешно съставяне, формат, форма и т.н. на самия тест.

Освен това, като са толкова елементарни КАК ще служат за: а)кандидатстване във ВУЗ; б) оценка на знанията на учениците; в) оценка на работата на учителите.

Аз съм категорично ПРОТИВ това недомислие, на което са сложили ЗАБЛУЖДАВАЩОТО име МАТУРА.


България е очевидно страна на
Имитационни практики – ето някои от тях:

Имитационна демокрация (единственият начин да се реши болен социаленили обществен въпрос е уличния протест, стачката – Натура 2000, екопротестите; големи, основни социални слоеве не могат да получат демократична защита на своите интереси – пенсионери, учители, лекари, транспортни работници и т.н.);

Имитационна пазарна икономика (няма пазар на цените – очевадно е, че цените на основни стоки и услуги са (доста) над средневропейските или световните – лекарства, електрическа енергия (като малък пример); има държавно-регулиран пазар на работната заплата (съзнателното държане на бюджетно-определените възнаграждения на големи социални слоеве (пенсионери, учители, лекари, транспортни работници и др.) е в пряка услуга на частния бизнес (създават предпоставка за по-ниски от реалните пазарни заплати и в частния сектор); въведения плосък данък главно облагодетелства големите бизнес данъкоплатци; не се облагат със смислен данък хазарта и други големи доходоносни бизнеси.

И това естествено води до подробно аргументираните по-горе -
Имитационни матури (само за да кажем, че имаме матури...????).

“Човешко е да се греши, но да упорства в грешката си може само глупакът”. И понеже поне министър Вълчев изглежда умен човек – отправям призив, за примерно (и подлежащо на уточнения) решение:

1. Отмяна на Матури 2008 и последващите ги до създаване на неимитационна организация и подготовка на провеждане.

2. В случай, че това е прекалено “революционно” – да се отмени за 2008 задължителната матура по български и се замени с матура по избор по 2 предмета от основните предметни групи.

3. Да се създаде Борд за матурите с публично известен състав от специалисти (по тестовата или друга форма на провеждане на изпита; по същинското предметно съдържание на отделните изпити; по организацията – честота на провеждане, по оценяването. Създаване на – а)изпитни(проверителни) комисии с обновяващ се състав, б) комисии по изготвяне на тестовете, комисии по критериите за оценка и формиране на оценката (създаване И публикуване на единни критерии за оценка) . Всички тези комисиии да са тайни, но преминали съответната професионална подготовка, с доказана професионална квалификация и липса на конфликт интереси.

Ако създаването на горните кадри е времеви проблем, да се “внесат” от чужбина и да се “комбинират” с наши специалисти по съдържателната част на изпита.

Причини за въвеждане(някои)- (Европа?; качествено обучение???;външно оценяване на учителския труд и училищата(несъстоятелно); средство за определяне на държавното финансиране (несъстоятелно – в Англия най-високите резултати са от частните училища); кандидатстване във ВУЗ (съмнително за сега – Вузовете нямат подготовка за смислено класиране – комисии, есеистична форма за допълнителнои пресяване (ако матурите на много хора са 6.00)).

Изпитите, с които се влиза във английски, немски, френски, американски и други вузове са далеч от тривиалността на предложените за тази година български матури.

Широкото обществено недоволство идва не от родителски опасения за несправяне с матурите, а от абсолютно бесмисленото психическо натоварване на децата и безумното натоварване на семейния бюджет с ненужни, излишни и безсмислени разходи за подготовка.

Повечето от даваните примери са от американската система главно защото ми е най-добре позната, а и даването на прекалено много примери би разводнило изложението. Не трябва неаргументирано да се вземе една система (защото очевидно предложената е взета от някъде или имитира подобна), а да се види коя е най-подходяща за нашите условия и нашата система на обучение.

Аз лично съм привърженик на модела – една общообразователна матура – 4 часов тест математика и български (по подобие на САТ) плюс съществени двустепенни матури по всички предмети (включително математика и български) по избор, които в комбинация да служат за прием във ВУЗ.

И накрая ще завърша с едно иносказание насочено към немалобройните критици на американското (САЩ) образование: Аборигенът се обръща към пилота на космическия кораб, кацнал на острова – “ Вие нищо не разбирате от стрелба с лък; много сте тъпи и изостанали”. Приканвам всички местни експерти в стрелбата с лък да осъзнаят, че единствената печеливша стратегия за аборигена е, да престане да плаче за бившата перфектна система за стрелба с лък и да почне веднага да се учи на всичко от строителите на космически кораби с плахата надежда, че един ден някой негов потомък ще може да построи космически кораб (когато, разбира се спре да обвинява тайфуните на острова, съседното племе и неговите икономически интереси, както и глобалното затопляне за неуспехите си).

Дисклеймър. Авторът няма бизнес или професионални интереси в областта. Авторът не претендира нито за изчепателен анализ на всички повдигнати въпроси, нито за перфектни решения. Мненията, изказани тук са лични, не претендират за окончателност и последна инстанция, както и не ангажират други лица и организации. Очевидно проблемите са много повече от тук засегнатите и изискват широка обществена и професионална дискусия.