A сега накъде?

Застаряването на населението и негативните демографски тенденции са фактори, които влияят неблагоприятно върху икономическата устойчивост на страната. Хората в пред-пенсионна възраст, особено тези с ниско образователно равнище и без квалификация, трудно се адаптират към новите изисквания на пазара на труда и това затруднява трудовата им реализация. От друга страна, част от безработните над 50-годишна възраст притежават експертни възможности, които са голям резерв при предлагането на труд.
Безработните хора над 50-годишна възраст са една от целевите групи на пазара на труда, към които през 2008 г. приоритетно е насочена активната политика на пазара на труда.
Агенцията по заетостта реализира програми и насърчителни мерки за обучение и заетост за възрастни хора, предвидени в Закона за насърчаване на заетостта.
1. Национална програма „Помощ за пенсиониране"
Основната цел на националната програма „Помощ за пенсиониране" е осигуряване на заетост и помощ за пенсиониране на безработни лица, на които не им достигат до 5 точки за формиране на сбора от осигурителен стаж и възраст, който дава право на пенсия по чл. 68, ал. 1-3 от КСО.
В НПДЗ през 2008 г. е предвидено по програмата да се субсидира заетостта на 4378 лица в предпенсионна възраст, от тях новонаети - 300 лица, за което са осигурени средства в размер на 13 123,8 хил. лв.
В програмата могат да се включат безработни лица, които отговарят на следните условия:
- регистрирани в бюрото по труда и търсят активно работа;
- навършили възраст, която е до 2 години и 6 месеца по-малка от изискваната за пенсиониране за съответната година;
- не им достигат до 5 точки за формиране на необходимия сбор от осигурителен стаж и възраст, който дава право на пенсия по чл. 68, ал. 1-3 от КСО;
- не им е издавано разпореждане от НОИ за отпускане на пенсия на друго основание.
Лица от същата група с висок образователен статус и квалификация, с оглед използване на експертните им възможности, могат да бъдат назначавани като консултанти за подпомагане на работодателите. Целта е да се предава натрупаният опит между генерациите.
Бюрата по труда изготвят картотека за броя на регистрираните безработни, които отговарят на условията за участие в програмата и са представили удостоверение
от териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) за недостигащ осигурителен стаж до 60 месеца (до 5 точки) за формиране на точките за пенсиониране по чл. 68, ал. 1-3 на КСО. Картотеката съдържа информация за образователния статус и квалификацията на лицата.
На безработните в предпенсионна възраст, обект на програмата, се осигурява заетост на пълно или непълно работно време (най-малко за 4 часа), за срок не по-малко от 3 месеца и не повече от 30 месеца, необходим за придобиване право на пенсия съгласно изискванията на КСО, но до навършване на 65-годишна възраст, когато лицата придобиват право на пенсия по чл. 68, ал. 4 от КСО.
В програмата като работодатели могат да участват частни и държавни предприятия, юридически лица с нестопанска цел, общински администрации, общински предприятия и други, които отговарят на изискванията на чл. 56, ал. 1 от Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) - нямат изискуеми публични задължения и мярката е допустима по Закона за държавните помощи.
На работодател, наел по трудово правоотношение безработно лице за работа по програмата, се предоставят средства от държавния бюджет за срока, необходим за придобиване право на пенсия от лицето за: трудово възнаграждение в размер, определен в Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) за съответната година; допълнителни възнаграждения по минимални размери по Кодекса на труда и нормативните актове за неговото прилагане; възнаграждения за основен платен годишен отпуск по чл. 155 от КТ; възнаграждение по чл. 40, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване и дължимите социални и здравни осигуровки за сметка на работодателя (без тези за фонд „Безработица").
2. Насърчителни мерки за заетост и обучение, стимулиращи работодателите за разкриване на работни места за наемане на безработни лица над 50-годишна възраст
С оглед създаване на условия за трудова реализация на безработните лица в предпенсионна възраст в Закона за насърчаване на заетостта е предвидена насърчителната мярка за стимулиране на работодателите да разкриват работни места и да наемат безработни лица от тази група.
• Насърчаване на работодателите да наемат безработни лица над 50-годишна възраст - чл. 55а от Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ).
Съгласно чл. 55а от ЗНЗ, на работодатели, наели на работа безработни над 50 години за срок не по-малко от 24 месеца, се предоставят средства от държавния бюджет за трудово възнаграждение и всички социални и здравни осигуровки за действително отработеното време за всяко лице, но за не повече от 12 месеца. Работодателите ползват този насърчителен режим, при условие че осигуряват заетост на безработните лица, за допълнителен период, равен на периода на субсидиране.
В НПДЗ през 2008 г. по тази мярка е предвидено да се осигури заетост общо на 2507 лица над 50 години, от тях новонаети -450, за което са осигурени
средства в размер на 4706,9 хил. лв.
С оглед прозрачност и обективност е въведен конкурсен принцип при подбора на работодатели за ползване на насърчителните мерки за обучение и заетост. Процедурата за обявяване и разглеждане на заявките на работодателите е определена с Правилника за прилагане на ЗНЗ, като подборът на работодателите се извършва по методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика.
За да участват в подбора за ползване на финансовите стимули по реда на ЗНЗ, работодателите трябва да отговарят на следните условия:
• Да нямат изискуеми публични задължения;
• Да отговарят на изискванията за отпускане на помощи по Закона за държавните помощи;
• Да са регистрирани по действащото законодателство.
• Към момента на подаване на заявките за ползване на насърчителната мярка по чл. 55а числеността на персонала в предприятието да не е по-малка от средно списъчната численост за последните 6 месеца.