0 0 гласа

Какво представляват зъбните фасети? Колко време издържат фасетите?

 
Какво представляват фасетите Зъбните фасети са съвременно корекционно средство, прилагано в естетичната стоматология. Фасетите представляват ортопедични конструкции, поставяни върху зъбите с цел подобряване на външния им вид. Предвид функционалното им предназначение, зъбните фасети са вид частични коронки, покриващи малка част от зъбната повърхност. Поставят се върху фронталната област на зъбите (видимата част), като за целта зъболекарят изпилява част от зъбите по специален начин. За поставяне на фасети софия, обърнете се към клиника IG Dental, намираща се в централната част на града.

Фактори, поради които се налага поставянето на зъбни фасети

Поставянето на зъбни фасети може да се наложи по ред причини, сред които:

  • нарушаване естетическия вид и цялост на фронталните зъби поради образуването на кариес;
  • различни изкривявания на зъбите - въпреки че някои изкривявания и аномалии на зъбите не могат да бъдат коригирани чрез фасети, поставянето на зъбни фасети често се прилага успешно след консултация със зъболекар;
  • оцветявания на зъбите, вследствие на невъзможност за достигане на желаната степен на избелване;
  • корекция при фрактура на предни зъби - такива най-често са отчупени ръбчета на зъбите, следи от стари изграждания и други;
  • подобряване естетическия вид на усмивката по желание на пациента - в много случаи пациентът не харесва свята усмивка и желае да я направи по-красива, тогава може да бъде посетен стоматолог, с който да се обсъди вариант за поставяне на зъбни фасети.

Видове зъбни фасети

В зависимост от материала на изработка зъбните фасети могат да бъдат:

Порцеланови (керамични) фасети

Може би най-разпространеният вид фасети, използвани в практиката. За конструирането им се използва специална керамика, която е много тънка с цел придаване на отлична естетика. Благодарение на използването на високоестетична керамика, става успешно прикриването на различни зъбни дефекти или извършването на т.нар. “дизайн на усмивката”. Керамичните фасети са особено подходящи при корекция на изкривени предни зъби, прикриване на фрактури или оцветяване на зъбите. Фасетите не променят цвета си с времето и не нарушават естетиката на усмивката.

Фотополимерни фасети

Това са по-нисък клас фасети, алтернатива на керамичните. Изработват се от висококачествен фотополимер и успешно се прилагат за корекция на вида на зъбите. Поставянето на фотополимерни фасети е не по-малко функционално от поставянето на керамични фасети, предвид това, че те са бюджетният избор за много пациенти.
В някои случаи обаче, по преценка на стоматолога, препоръчително е използването на керамични зъбни фасети.

В зависимост от начина им на поставяне, зъбните фасети могат да бъдат:


Бондинг фасети (директни фотополимерни фасети)

При поставянето им се изпилява част от емайла на зъба под формата на леко “набраздяване”. Изпиляването е с размери до едва няколко микрона, в така образувалите се “бразди” се поставя фотополимер, след което зъбите се полират и процедурата приключва. Бързината, с която се поставят и сравнително ниската им цена, са голям плюс за този тип зъбни фасети.

Индиректни фотополимерни фасети

Индиректното поставяне на фасети става чрез снемане на отпечатък от зъбите след изпиляването на част от повърхността им. Отпечатъкът се изпраща в зъботехническа лаборатория, в която фасетите се изработват, след което стоматологът ги поставя в устата на пациента, посредством бондинг метода.

Издържливост на зъбните фасети

Качествено направените фасети, наред с правилното им поставяне, определят издръжливостта на зъбните фасети. Фактори като претоварване на дадена фасета, удар или друга причина могат да повредят или да доведат до падане на фасетата, но такива моменти са изключителна рядкост. Керамичните фасети, категоризиращи се в най-висок клас, издържат над 15 години, фотополимерните - при добра грижа могат да издържат между 8 и 10 години. Можете да бъдете спокойни, че при качествена изработка и поставяне на зъбните фасети от специалист ще им се радвате дълго време.