БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН 2008

Участвай в състезанието БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН 2008

  „Животът онлайн е такъв, какъвто ти го направиш”



Позитивен или негативен елемент е Интернет в днешния свят?

Само за свързване на хората ли са мобилните телефони?

Можем ли да вярваме на всичко, което виждаме в интернет?

Различно ли е поведението ни в интернет от това в реалния свят?

Как нашето поведение влияе на интернет обществото (средата)?

 

Младите хора са поканени да изразят идеите си по тези и други аспекти на виртуалния свят, като създадат мултимедиен проект за състезанието БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН 2008.

Участниците са поканени да работят в групи и да използват опита и въображението си, за да обрисуват тяхната онлайн реалност. Трябва да се съобразят с разделението на категории по възраст:  5-10 г.; 11-14 г.;  15-19г. Състезанието е отворено за училища, клубове, младежки групи, обучаващи институции и др.

Децата от 5 до 10 години са поканени да създадат материали в електронна форма, които могат да бъде отпечатана с принтер (постери, флайъри, хумористични истории в картинки, картички и др.) Участниците в другите две възрастови категории ще създават аудио-визуални продукти, включващи, но не и ограничени до филми, музика, песни, видео-клипове, презентации и mobile movies.

Помислете към кого искате да адресирате посланието на проекта си: ваши връстници или възрастни? Това ще ви помогне да формулирате по подходящ начин своето послание за е-безопасност. Ако искате да вземете участие в състезанието, изпратете e-mail до вашия Национален Инсейф център с предмет: we will participate. Това не е регистрация. Просто ще получим представа за броя на участниците и ще ни помогне да организираме състезанието.



 

Ключови дати:

-         14-20 януари 2008: регистрирайте се и качете вашия проект в галерията на БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН 2008.

-         21-25 януари 2008: избор на национални победители, които ще отидат на европейски кръг

-         1-7 февруари 2008: електронно гласуване (е-гласуване) за избор на паневропейски победители

-         12 февруари 2008: ден на безопасния интернет: обявяване на победителите.


 

 

Какво е БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН?

БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН e проява, която се провежда ежегодно през месец февруари. Организира се от Инсейф (http://www.saferinternet.org) - Европейската  мрежа за интернет безопасност. През 2007 година 43 страни от цял свят взеха участие в БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН. Петото издание на състезанието ще бъде на 12.02.2008г.



 

Кой може да участва?


 

Групи от деца и млади хора от европейски страни на възраст между 5 и 19 години, които се състезават в следните категории:  5-10 г.; 11-14 г.;  15-19г.



 

Регистрация



 Между 14-20 февруари 2008г. трябва да  регистрирате за участието си в БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН 2008, като качите проекта на своя екип.



 

Какво трябва да направите?

1. Определете лидер на групата

Работата на участниците трябва да се координира от лидер на групата – учител, треньор, млад сътрудник или друг над 18 години.



 

2. Определете интересите си.

Изпратете e-mail до Националния център, в който заявявате желанието си за участие в БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН 2008. Това не е регистрация, а само израз на интерес, който ще ни помогне да предвидим и управляваме обема от участници. Ще Ви бъде изпратен автоматичен отговор с правилата на състезанието.



 

3. Създайте проект

Задачата на участниците е да създадат послание за безопасното и етично ползване на информационните и комуникационни технологии, конкретно – интернет и мобилните телефони. Темата е „Животът онлайн е такъв, какъвто ти го направиш”. Покажете как поведението на потребителите рефлектира върху онлайн средата



 

4. Изберете правилния файлов формат

Моля забележете, че файловете, предназначени за принтиране могат да бъдат: текстови, графични, мултимедийни, комбиниращи текст и изображения.



 

-         снимки: JPEG, GIF, PNG

-         текстови документи: TXT, DOC, PDF

-         мултимедийни фалове: FLASH (SWF), PPT

-         аудио/видео: MP3, MOV, AVI, DIVX, WMV, MPEG



 

Размер на файла: файловете не бива да надвишават 8 МБ.

Ограничение за продължителност: 2 мин.

 

5. Направете проекта си разбираем.

Подходящи езици, на които да изготвите проектите си са официалните езици на страните участнички в БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ ДЕН 2008. Имайте предвид обаче, че ако искате да бъдете избрани като европейски победители, проектът ви трябва да бъде лесен за разбиране дори и от хора, които не говорят вашия език. Важно: когато ъплоудвате проекта си в галерията с проекти, ще бъдете помолени да дадете кратка информация за него (около 100 думи) на английски, френски или немски език.



 

6. Подгответе Thumbnail

Създайте графичен файл, описващ проекта ви в GIF или JPEG формат. Той не бива да надвишава 100 пиксела. Файлът ще послужи като предварителен изглед на вашия проект в галерията на проектите.



 

7. Регистрирайте се за състезанието и качете Вашия проект.

Между 14-20 януари 2008 трябва да се регистрирате за участие в състезанието и да качите проекта си в галерията. Тя ще бъде налична на следния адрес: http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/sid.htm



 

Победители и награди

Ще бъдат избрани 6 европейски победители – по едно първо място и по един подгласник от всяка възрастова категория: 5-10 г.; 11-14 г.;  15-19г. Националните победители ще бъдат избрани между 21 и 25 януари. С електронен вот между 1 и 7 февруари ще бъдат избрани шестте победители. Те ще бъдат обявени на 12.02.2008г. Награди – предстои да се публикува информация.



 

Ами авторското право?

За използването на материали, създадени от други хора, като снимки, музика, картинки и др. състезателите трябва да имат разрешението на автора и да добавят страница с всички бележки по авторските права. Бъдете внимателни, може да се наложи да се свържете със самия автор за разрешението. Предупредете по-малките, че нарушаването на авторското право означава автоматична дисквалификация. Помогнете им да изпратят молба за разрешение за ползване (http://saferinternet.org/shared/data/pdf/copyright.pdf - на английски език).



 

За да научите повече за авторското право и свързаните с него права, направете справка в Wikipedia.



 

Ами личната ми неприкосновеност?

Докато създавате проекта си, имайте предвид, че той ще се представя пред широка публика. Следователно, помислете за личната неприкосновеност. Не включвайте лична информация, като имена или адрес на участниците. Вижте малко помощна информация по темата на този адрес http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/safety_issues/faqs/privacy.htm 



 

Контакти и въпроси

За въпроси, моля обръщайте се към Националните Инсейф центрове.



 

Полезни връзки (на английски език)

§         Съвети на Инсейф за безопасност: http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/safety_issues.htm

§         Галерия на състезанието Безопасен интернет ден 2007: http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/sid/sid_2007_projects.cfm

§         Инсейф във въшата страна: http://www.saferinternet.org/ww/en/pub/insafe/focus.htm