Little Miss Sunshine (Мис Слънчице)

Снощи гледах този американски филм с леко скептична предубеденост. Може би това е била и причината накрая той да ми хареса толкова много. Мис Слънчице е изключително сладък филм!!!

http://www.catalystmedia.org.uk/issues/misc/images/little_miss_sunshine.jpg

В основата на филма е една карикатура на американското семейство (жанр, станал доста популярен напоследък, особено след "Американски прелести"). Всички в тази мила групичка, с изключение може би на майката и дъщеричката, са си чиста проба психари.
Бащата - вманиачен над измислената от самия него система от "9 стъпки към победата", длящ всички на "победители" (winners) и загубеняци (losers);
Дядото - перверзник, който на стари години е решил, че сега му е времето да си поживее и започва да ... смърка кокаин (със знанието на останалите);
Синът - мрачен субект на американската провинция, дал обет за мълчание в името на голямата си мечта - да са стане пилот от военновъздушните сили;
Чичото - "най-големият експерт" по Марсел Пруст в САЩ, гей и пресен пресен след неуспешния си опит за самоубийство, предизвикан от нещастна любов в комбинация с професионални разочарования.
На фона на всичко това, мечтата на малката Олив да спечели конкурс за красота, което заема цялото й внимание, изглежда съвсем нормална.
http://www.chichestercinema.org/Autumn%2006/filmimages/little-miss-sunshine.jpg
След като печели местен конкурс за мини мис, Олив е допусната до големия конкурс. И семейството тръгва на дългия път (1100 км) до мястото, където се провежда Мис Слънчице.
Трагикомедията на техните преживявания по пътя е изключително забавляваща,
http://ffmedia.ign.com/filmforce/image/article/716/716885/little-miss-sunshine-20060706060848172-000.jpg
но не бива да се подценява и самият конкурс.
Там, на фона на малките миски издокарани като големи какички (до степен на уродливост),
http://www.cinereporter.com/imgs/medias/film_photos/grande/FG5029.jpg
 нашето психарско семейство ще ни се стори напълно нормално ... е, не съвсем :)

Неслучайно филмчето спечели 2 Оскара тази година, а малката Абигейл Бреслин беше номинирана за най-добра поддържаща роля.

Забавлявайте се и гледайте докрай, иначе ще пропуснете защото най-готината част - танцът, с който Олив демонстрира своя "талант"!