Тае Бо

Отначало бях скептична. По принцип не си падам по активни кардио  стимулиращи спортове - мисля, че "изхабяват" тялото - някога четох, че според йогите всяко прекомерно натоварване, което води до изпотяване не е на добре за организма. Затова дълго се съпротивлявах на всеобщата мания по тае бо. И когато тази мания вече взе да отшумява, заменена с нови, по-модерни видове аеробика, взех, че се зарибих...
http://www.bb-team.org/graphics/articles/000721b.jpg
Как започна всичко
Свалих си от нета едно американско DVD с кардио тае бо - комплекс от около 40 минути не от най-изцеждащите и инфарктни програми, но достатъчно "изхабяващо". Първият път ми се стори малко трудничко, но след втория път вече усвоих движенията и по-координирано имитирах симпатягите от екрана. След края на комплекса, след задължителния душ и голяма чаша вода, усетих ... ПОЛЗАТА.
Онова прекрасно усещане, което се появява след всяко по-продължително премерено физическо натоварване (обикновено спорт) - усещането, че съм в хармония с тялото си, че тялото ми е полезно, живо и енергично. (Най-силно при мен това усещане се проявява след 1 час активно плуване, но за съжаление плуването не мие толкова удобно за практикуване редовно в зимния сезон.)

След около месец, през който играех тае-бо средно 2 пъти седмично  (редувайки с разни други по-леки видове гимнастика, за които ще пиша в други постинги) ПОЛЗАТА започна да придобива и видимо в огледалото физическо измерение, разбирайте промени по разни специални части на тялото. Е, това се казва полза!!!

Рабира се, още не съм докарала тялото на Синди Крауфорд (макар едно от другите DVD-та, които съм си свалила, да е на Синди), но не това е целта на всяка цена. Важна е хармонията, усещането че съм добре в своята кожа, издръжливостта и преди всичко тонусът, който засега най-успешно надделява над стреса.

Струва си, нали?

П.С. Напоследък леко позанемарих тае-бо-то и другите гимнастики (пилатес, work-out-а на Синди Крауфорд) заради разни ангажименти, пътувания и т.н. оправдания, но пък миналата седмица наваксах с много каране на ски :)))) Ще пиша и за това :)))