Крем супа от тиквички за микровълнова

Като начало ще предложа супа от тиквички, защото аз много обичам тиквички и често си купувам. Може да се осъщесвти в два варианта – крем супа или обикновена супа с малки кубчета зеленчуци. За втория вариант трябва предварително да нарежете зеленчуците на достатъчно малки кубчета или както ви харесват.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

за 4-5 порции

2 средно големи тиквички (ок. 500 г.)

2-3 картофа

1 морков

1 малка глава кромид лук

пресен копър

смляно индийско орехче

сол

черен пипер

червен пипер

подправки по избор - босилек, розмарин, джинджифил и т.н.

олио или зехтин

1 кубче готов бульон по избор

краве масло – ок. 40 г. (по желание)

1 яйце и половин чаша прясно или кисело мляко за застройка (по желание)

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 

Сварете картофа/ите в микровълновата – по рецептата за Супер бързи картофи, която постнах на 22 ноември 2006, но може малко да намалите времето за готвене – на 7-8 минути, защото в случая количеството им е по-малко. Когато картофите станат готови, обелете ги и ги нарежете на малки кубчета.

Докато се «варят» картофите, пригответе останалите продукти.

Почистете и нарежете на ситно лука и моркова. В голяма купа, подходяща за микровълнова (стъкло или специална пластмаса) сложете наразания лук и моркова и добавете малко олио. Покрийте плътно с найлоново кухненско фолио (или увойте в найлоново пликче) и запържете в микровълновата за 2 минути на максимална мощност.

Междувременно сложете около 500 мл. вода да заври – най-добре в кана за варене на вода, но може и на котлона или в машина за шварц-кафе (но без кафето, разбира се). Разтворете бульона във врящата вода и оставете настрана.

Измийте тиквичките, почистете ги и ги нарежете на малки кубчета. След като лукът и морковът се запържат, внимателно «отхлупете» от една страна фолиото, без да го отстранявате напълно, изсипете тиквичките при лука и разбъркайте, така че да се овалят в мазнината. Отново загърнете и поставете в микровълновата за около 10 минути на максимална мощност. Отгърнете и сложете нарязания сварен картоф, разбъркайте и поставете в микровълновата за още 2-3 минути.

Извадете купата от фурната и махнете фолиото. Добавете маслото. Леко пасирайте сварените зеленчуци. Започнете по малко да наливате бульона, като редувате наливане и пасиране до получаването на хомогенна смес.

В купичка разбийте яйцето и млякото (може и само с яйце) и застройте супата със сместа.

[За не дотам опитните готвачи (не важи за теб, queen_blunder) прилагам малко обяснение за това как се застойва: Налейте половин черпак от супата в купичката с яйцето и разбъркайте. По този начин добавяйте по малко от горещата супа докато сместа достигне температурата на супата в голямата купа. Излейте застойката при останалата супа и разбъркайте хубаво.]

Прибавете всички подправки плюс сол на вкус (не забравяйте, че в готовия бульон също има сол), заедно с нарязания на ситно пресен копър. За последно минете за кратко с пасатора, колкото подправките да проникнат хубаво, но копърът да остане на парченца.

Сервира се с крутончета или с препечен хляб.

Да ви е сладко!