Учени превръщат светлина в материя и обратно в светлина

Учени успяха да спрат светлината, да я превърнат в материя и след това - отново в светлина. Това се случи в лаборатория по квантова механика в Харвардския университет.


Резултатите, публикувани в научното сп. "Нейчър", са поразителни, като се има предвид колко трудно е да се демонстрира подобен опит и какви биха били потенциалните приложения. Когато видели резултатите, отначало някои учени дори не повярвали на очите си. Експериментът показва, че науката влиза в състояние на безпрецедентен контрол на кохерентна светлина и материални вълни. Разработката на харвардските физици може в бъдеще да донесе огромен напредък в областта на информатиката и оптичната комуникация.

Ръководителят на научнуя екип професор проф. Лин Вестeргаард Хау отбеляза, че когато фотоните са трансформирани в материя, те по-лесно се манипулират. Можеш да вземеш материята, да я сложиш на рафта и да я държиш там за известно време, обяснява професорката. Освен това, овладяването на "материалните вълни" и побирането им в атоми ще направи възможно и конструирането на суперточни атомни часовници, детектори за гравитация и интерферометри, използвани за измерване на ротации и ускорения.

"Вместо светлината да проблясва през оптични фибри в кутии, пълни с жици и полупроводникови чипове, данните, съобщенията и изображенията ще могат да се четат  от самата светлина", допълни Хау.

Още...

Източници: Нетинфо, Planet Positive, Nature,