В швейцарско селце ще си светят през зимата с ... огледало

Днес открих една интересна статия за това до каква изобретателност е довела хората зимната депресия :

Общинските власти на швейцарското планинско село Бондо съобщиха, че планират да инсталират огромно огледало, което да облекчи липсата на светлина в местността, лишена от слънце между декември и февруари всяка година.
Проектът ще помогне да се освети една част от селото с населени 198 жители, закътана в дъното на долината Брегалия, обясни кметът Ренцо Джованоли, потвърждавайки информация, разпространена по-рано от всекидневника Суедостшвайс. "В общинския съвет постигнахме съгласие, че проектът трябва да бъде сериозно проучвен, така че окончателно решение бъде взето още идното лято", поясни Джованоли.
Огледалото ще наподобява огледалната стоманена плоча с размер 8 на 5 метра, която миналата година беше инсталирана в италианския град Виганела, граничещ с Швейцария, който също страда от липса на светлина поради местоположението си - в дъното на долината на Алпите. Огледалото на Виганела, което следва траекторията на слънцето посредством компютърна система, беше на стойност 100 000 евро.
Очаква се в неделя жителите на Бондо да видят площада на селото си осветен от слунчеви лъчи за първи път от началото на зимата.

Източник: www.planetpositive.ch