Младежи за Европа

    Отново съм в София след едно наистина вдъхновяващо пътуване - второто ми участие в поредица мотивиращи международни младежки срещи на европейска тематика (най-грубо казано). Първото ми участие беше миналото лято в Европейския колеж в Натолин (Варшава) - Allianz Summer Academy = една седмица интензивни дискусии, презентации, работни групи и ... страхотен купон с международен привкус - участниците всяка година са от 5 различни университета в Европа. А сегашното ми участие беше в рамките на един не по-малко интензивен и купонджийски, но значително по-кратък формат в Брюксел - AllianzAlumni Academy.


Що е то Allianz Alumni Academy: събирате 40 специално подбрани интелигентни младежи от различни европейски университети, някои от тях се познават вече от предните академии - други не, давате им теми за дискусии (ЕС) и интересни високопоставени лектори, храна и алкохол (умерено, останалото те си купуват сами) и гледате какво става:  те просто се влюбват в този вид срещи, в разговорите по между си и ... вече са приятели. А ден след края на събитието mailbox-овете са вече пълни със съобщения и предложения за продължаване на сътрудничеството по между им. С няколко думи - вече е поставено началото на една трансевропейска младежка мрежа. Какво ще се случи с нея е въпрос само на желание и изобретателност от страна на участниците. Надявам се да стане нещо голямо, жизнено, активно и разрастващо се.
И всичко това благодарение на културната фондация на Алианц - AllianzKulturstiftung - голямо БЛАГОДАРЯ!

P.S. Ако горният постинг е мъгляв и неразбираем, то се дължи на преголемите емоции, които все още не са изстинали след интензивния уикенд на netwroking и обмен на идеи с тези брилянтни млади хора - толкова различни и в същото време толкова близки до мен.