Фандъкова: Децата ще тръгват на градина на пет години

В следващите две години може да бъде намалена възрастта, на която децата задължително ще постъпват в детска градина, е заявила специално за БГНЕС депутатът от 41-то Народно събрание и вероятен бъдещ министър на образованието Йорданка Фандъкова.

Сега децата отиват в предучилищна на шестгодишна възраст, но до две години предвиждаме това да стане на петгодишна възраст.

Държавата трябва да осигури условия за децата в София, Варна и Пловдив - общините, където не достигат местата в детските градини.

Държавата е тази, която трябва да осигури условия за добро образование на децата - да има базата и издръжката, тя трябва да се погрижи за учителите и възпитателите, наблегна Фандъкова.

Това става с финансовите възможности по програмата за диференцирано заплащане, на програмата за кариерно развитие, на усъвършенстване на програмата за делегираните бюджети.

Фандъкова заяви, че не може да става дума за съкращаване на учители, по-скоро за оптимизация на системата и за усъвършенстване на стандартите.

До две години се надяваме да бъде отменен и приемният изпит след седми клас и заменянето му с външното оценяване.

Образователната система се умори от несвързани помежду си промени, много е важно системата да е подредена, каза Фандъкова.

Необходимо е да се извършат реформи на национално ниво - приемане на Закон за средното образование, училищното и предучилищното образование, да започнем успешно учебната година - да е осигурено 90 на сто от бюджета.

Предвид създаване условия за увеличаване на възпитателите и психолозите в училище - за увеличаване на тази подкрепяща среда, която гарантира личностното развитие на децата.

От м.г. беше премахнат стандарта на 500 деца да има един педагогически съветник. Мисля, че трябва да се намали броя на децата - на 500 деца да има двама психолози.

Не може всичко да се стовари върху класния ръководител, той трябва да получи своята подкрепа

 

Източник: http://www.vesti.bg