Първият дигитален апарат

В последно време всички щракаме наляво надясно къде с мобилните си телефоните, къде с дигиталните апарати... Вече почти сме забравили добрите стари аналогови, с които след всяка снимка трябваше да навиваш на ръка лентата. А те бяха масово разпространени до преди 5-6 години. Но после постепенно дигиталните апарати започнаха да им завземат пазарният дял и в момента дори повечето от журналистите и професионалните фотографи щракат с дигитални такива.
Но от къде започна всичко това? Кой за първи път му е хрумнала идеята вместо лента, да се използва нещо друго за запаметяване на изображението. Кога е станало всичко това...
На скоро попаднах на статия за първият дигитален апарат. Той е изглеждал ето така:

First Digital Camera

и е бил изобретен Декември 1975 година от Steve Sasson в лабораториите на Kodak.

Лещите му са "присвоени" от стар модел Super 8 филмова камера.
Образа е заснеман от CCD сензор и след това са му трябвали 23 секунди да бъде записан на обикновена касетофонна касетка, чрез портативен рекордер. За да видиш какво си заснел е трябвало да махнеш касетката и да я сложиш на специално устройство за възпроизвеждане, което вземало информацията от касетката(която е била изображение от 100 линии), интерполирало го е до изображение от 400 линии и го е препращало чрез NTSC телевизионен сигнал към обикновен телевизор.

Камерата е била захранвана от 16 никело-кадмиеви батерии....

Първоначално е използвано само с демостративна цел, за да се покаже на какво са способни технологиите, но за жалост са липсвали такива за запаметяване на повече снимки, за удобен начин на възпоизвеждане, както и въпроси от сорта на защо изобщо би било нужно да се гледат снимки от телевизор, при положение, че е имало толкова красиви рамки за обикновените хартиени снимки...

Ето защо изобретението на Стив е трябвало да почака малко да му дойде времето. И така в продължение на около 20 години, когато човечеството е вече достатъчно узряло и малко по малко започва да навлиза в дигиталната ера, избутвайки назад всякакви аналогови изобретения (което не винаги е толкова удобно).

А какво ни очаква за в бъдеще.... ще поживеем още 20тина годинки, ще видим...

За повече информация можете да прегледате съдържанието на следния линк:
http://stevesasson.pluggedin.kodak.com/default.asp?item=687843