Печатане на снимките директно през фотоапарата

Сигурно сте чували,че някой апарати подържат опция да се свързват с принтер и директно да се отпечатват снимките им, без да се използва компютър. Несъмнено, тази технология има множество предимства:
Обикновено фотопринтерите са малки и винаги можеш да ги носиш със себе си. Представете си,че сте на почивка. Носите си дигиталния апарат и малкото принтерче. Правите няколко убийствени кадъра. Изпринтирате ги и ги пращате вместо картички на роднините и приятелите...

Това е само 1 пример. Ако се замислите можете да се сетите за още много. Но как точно става този номер. Сега ще се опитам да ви запозная малко повече със същноста на технологията:

EXIF-Print
Може би знаете за EXIF данните от фотоапарата. Ако не сте запознат вижте
http://bglog.net/Photo/5073. Там достатъчно добре е обяснено какво представлява. Няма да се впускам в подробности. Същноста на принтерите, използващи тази технология е, че те прочитат тези данни и после благодарение на информацията от тях, правят нужните корекции и настройки в изображението, което ще се печата.

Dpof
Dpoof или Digital Print Order Format е стандарт за директен печат. Използва се главно в продуктите на Canon, Kodak, Fuji и Panasonic. Той се грижи не само за печата, но и за трансвера на снимките. При него, настройките, които можем да правим при печатане са примерно брой копия, формат на изображенито и позиция на снимката върху листа. При принтиране устройството чете тези настройки от текстов файл, разположен на картата за памет на апарата ви. Стандартът е наложен от CIPA

Pictbridge
Това е най-масовият стандарт в момента, подържан почти от всички нови принтери и апарати. При него се нуждаем от дата-кабел между апарата и принтера. За да искаме да принтираме нещо използваме дисплея на апарата, от който можем да управляваме принтера и опциите за снимане.

USB Порт
Някой от принтерите притежават USB порт и могат да работят и с USB Memory. По този начин, ако примерно сте си качили снимките на някое стикче, имате възможност да вкарате стикчето в USB порта на принтера и да разпечатвате снимките от него. Тестовете на PC World обаче показали, че не всеки принтер разпознава USB паметта. Примерно принера Canon - Pixma iP6000D не е могъл да разпознае USB флаша.

Слот за карта памет
Други принтери пък разполагат със слот, в който можете директно да вкарате мемори картата на фотоапарата си. Ако евентуално не разполагате с такъв слот, може да се купи външен(обикновенно с USB интерфейс). В случай, че използвате тази технология за печатане, трябва да работите главно с екранчето на принтера, от което да правите съответните настройки за снимане и да задавате команди към принтера.

Безжичен печат
За този вид печат, принтера трябва да разполага с инфрачервен или Bluetooth порт. Ако няма такава опция на пазара се предлагат външни адаптери за около 20-50 лв. Освен на принтера, на апарата, от който искате да разпечатвате естествено също трябва да разполага с такъв порт. Най-прост пример за това са мобилните телефони с Bluetooth, от които можете директно да печатате към принтер. Моя Sony Ericsson k700i примерно подържа такава опция. Ако не се лъжа това важеше и за ветерана t68i. Отпечатването става елементарно. Просто избирате снимката и от опциите и избирате Print. Преди това обаче трябва да сте сигурни,че телефона и принтера могат да осъществят връзка поможеду си.

Докинг станция
Докинг станцията е създадена с цел улесняване на прехвърлянето на изображение от фотоапарата към компютъра, а директния печат е допълнителна екстра. През 2004 година компанииите Pentax, Sanyo, Nikon, Konica Minolta, Kodak и Ricon прдставиха стандарта Image Link, който максимално улеснява печата през докинг станция. За разглеждане на снимките се използва екрана на апарата, а за управление бутоните му.

По материали от PC World