Как да предотвратим преекспонираните от светкавица нощни снимки

Може би, на всеки се е случвало да прави подобни снимки:
преекспонирана снимка

Виждате как лицето на Ицо (момчето в дясно на снимката) е прекалено светло и безцветно.

В повечето случаи това се дължи на прекалено високата светкавица, която в сремежа си да освети снимката осветява прекалено много близките обекти и информацията за оригиналните им цветове се губи. Ето защо се препоръчват да се изполват и външни светкавици, които имат множество нива на настройка на силата, но това е друга тема. Та как да избегнем подобни снимки...
Можете да видите от видео-клипа


За тези които не знаят английски в този клип някой се оплаква, че като снимкал едно парти и се е случило подобно на това, което вияхте в горната снимка и пита как да се оправи.

Булчето му обеснява, че трябва да се отиде на ръчен режим и от там да се пренстрои нивото на експозицията (нещото със скалата от -2 до 2+). В филмчето тя прави снимки на ръката си с различни стойности на експозицията и намира оптималния вариант.

Аз лично бих допълнил да не се хвърляте веднага на автоматичен режим. Различните апарати имат различни настройки. Каноните с които съм работил до сега позволяват да се настрои експозицията на всички видове предифинирани настройки(това са картинкките, които обикновено стоят на едно голямо колело някъде по апарата, което се върти и от там се избират различни режими на снимане(човечета, пейзажи, бягащи хора...)  :) ). Че в каноните обикновено във сигурно всеки от тези режими си има и част за настройване на това нещо със скалата. За жалост апарата не е в мене да ви обесня къде точно се намира, но с малко човъркане ще го намерите и сами.

Смело ви препоръчвам вземете ли си дигитален апарат да цъкате на всякъде да видите какво става и кое за какво служи напълно да забравите на часта от колелцето, на която пиеше "А" или "AUTO". Но за това май вече съм писал.

Освен да промените експозицията, можете да продължите да ровите и да намалите нивото на светкавицата, но при евтините апарати, това няма голям ефект. Много рядко се намирате на иделаното разтояние на снимане, че да се получи точно този ефект от снимката със светкавица, който очаквате.

Можете да пробвате да промените и самата сила на светкавицата, като сложите нещо прозрачно пред нея.(примерно найлонче от кутия за цигари), което да намали силата и.

Можете да промените посоката и, като сложите някаква хартийка над светкавицата, която да поеме част от светлината и да пропусна по-малко от нея(внимавайте хартийкта да не се покаже пред обектива в подобни случаи ;))

Това бяха "лесните" варианти...

Ако искате можете да прибавите от някъде светлина и изобщо да избегнете използването на светкавица(това е трудно осъществимо в предвид спецификата на мястото и времето на заснимане на подобните кадри, но ако може пък защо да не се възполваме от него)...

И не за последно, пробвайте да снимате от по-далечко. Ако това, което искате да заснемете не запълва кадъра, смело използвайте зума.

Надявам се да съм ви помогнал с тези съвети. На вас остава само да не внимавате на следващото парти да не прекалите с алкохола(вече поне има повод - научихте се как да заснемате лицата на опиянениете си познати, като ще бъде възможно дори да ги разпознаете след това :)) и да не ви треперят ръцете. Не си оставяйте апарата на масата и снимайте смело.... и пишете във фотоблога....