Canon Powershot A95

Това ми е първият цифров фотоапарт и ще се опитам да ви кажа какво общо взето представлява:
Матрицата му 5 мегапикселова. Максималният размер на снимките, които можете да правите е 2592 x 1944 пиксела.
Притежава 3Х оптичен и 4.1Х дигитално увеличаване. Като се съберат 2та вида увеличение можете да правите снимки до 12Х zoom.
ISO варира от 50 до 400.
Времето за отвор на блендата може да варира от 1/2000 от секундата до 15 сек.
Притежава въртящ се 1.8 инчов дисплей с течни кристали, който можете да ползвате като визьор и за настройки на фотоапарата и кадъра.
Може да снима видеоклипове с максимален размер 640х480 пиксела и минимален 160х120 пиксела.

Работи с 4 батерии размер АА, като е добре ако не го закупите със NiMh (презареждаеми), да си намерите възможно най-скоро такива, както и зарядно.
Това са характеристиките, които веднага се набиват на очи.
Естествено има и много други. Ако се интересувате можете да ги видите на:
Някой от тях са примерно директно печатане на принтер от апарата, DiGiC процесор.
По важното е да си кажа мненето на потребител. В началото като го копувах исках да си взема апарат, който прави снимки, чиито цветове максимално да се доближават до действителните, който да ми предоставя възможности за доста настройки и същевременно да не е твърде скъп. Този се указа най-удачния модел при наличните ми възможности.
Като прохождащ в занята първите ми снимки естествено бяха на режим Auto, което не е нещо кой знае какво и не можеше да задоволи изискванията ми за правилно цветопредаване.
Няколко ден по-късно започнах да снимам на режим P(Program AE). Toва е режим, който е много подобен на Auto, но ми дава възможност да настройвам няколко допълнителни характеристики като баланс на бялото, режим на снимане, скорост на ИСО, ефекти за цвета(обичайните сепия, черно-бял и др.), разположение на фокуса, размер на снимката(в пиксели) и светлинен източник. От всички изброени променям главно последното. При гледане в дисплея и промяна на най-подходящият източник(лапмпа, слънце, облачно време, флоуресцентна лампа и др.) можете веднага да забележите промяна вцветовете на кадъра и разликата между тях. След избиране на подходящият източник вече няма да имате проблеми и можете спокойно да натискате бутона за снимане без да се притеснвате за останалите настройки. Бъдете сигурни, че апаратът ще се представи подобаващи и в повечето ситуации ще ви представи оптималния кадър. Това си остава и режима, който най-често ползвам.
Понякога ползвам и TV(Shutter-speed priority AE) режимът, който ми позволява да определям колко време да е отворен затворът при снимане. Това ми позволява да правя онези красиви нощни снимки, в които ако има движеши се коли се виждат дълги линии на мястото на фаровете им. Както вече споменах в спецификациите мога да си избирам от 1/2000 до 15 секунди. Колкото повече задържа затвора отворен, толкова повече светлина ще попадне на сензорите. Добре е ако снимаме през нощта да сме си застопорили апарата някъде и да снимаме по-дълго време. Ако експирементирате ще забележите колко повече детейли се забелязват с увеличаване времето на експонация. Ако решите да правите подобно нещо през деня по всяка вероятност ще получите много светло изображение и почти нищо няма да раличавате от него.
Другият режим е AV(Aperture priority AE). Него засега не съм го ползвал. Там се изисква малко висш пилотаж. В него можете да настройвате каква част от затвора да остане отворена. Неговите стойности варират от F2.8 to F8.0. Тези цифри показват отношението между фокусното разстояние и диаметърът на затвора. Колкото по-малка е тази цифра, толкова по-широко ще се е отворил затворъти толкова по-голямо количество светлина влиза през блендата. Тъй, като това е доста сложно за сегашното ми ниво на любител фотограф съм оставил апарата сам да си определея коя стойност да си избере.
Апаратът притежава и напълно ръчен режим.- М(Manual). При него освен всичко, което мога да настройвам от  по-горните, мога да си избирам и силата на светкавицата. Проблема е, че всичко е оставено на напълно ръчни настройки (В по-горните режими примерно ако си настриш колко време да ти е отворена блендата, няма смисъл да избираш размера на затвора и обратно). Лошо е, защото ако не знаеш какво правиш, можеш да се омажеш и да не направиш никаква снимка. Но от друга страна е добре, защото пък ти дава пълна свобода на действие. Досега съм ползвал няколко пъти подобрен режим. Това ми се наложи при снимки в една зала, в която имаше само изкуствена светлина, която беше доста слаба и обектите за снимане бяха доста далече. Горе долу останах доволен от резултата.
Останалите режими, които можеш да си избираш за различни комбинации от по-горе казаните. Такива са примерно режим портрет, решим пейзаш, режим за бързо-движещи се обекти, режим за по-бавно движеши се обекти или неподвижни. Режим клип.
Забравих да спомена режима за панорамна снимка. Той е много удобен, ако решите да снимате изображени, на нещо, което не може да се побере в 1 кадър. При него екрана е разделен на 2 по-малки екрана. При снимане на нещо, то се премества в дригия екран, а новото изображени се появява на първият. По този начимн можеш да сравняваш 2те изображения и да ги застъпиш едно друго. После след сваляне на компютъра няма да имаш проблеми да ги обедениш да получиш красив панорамен пейзаш примерно.
Има и режим със предварително готови сцени. От там можете да си избирате по-конкретни предварително готови настройки. Примерно ако искате да снимате на сняг, под вода, животни, заря, в затворени помещения, растения и др. Засега не съм ги проблвал, но сигурно ще вършат работа.
Забравих да спомена за ръчния фокус, който варира от 10см до безкраност. Него можете да го ползвате в режим различен от автоматичния. Малко дървено е подходено, но за апарат от този ценови клас, според мене е супер. Примерно в IXUS серията, не можах да открия подобен режим.
Има си и макро-режим, който както може би знаете е добре да ползвате за близки предмети, без светкавица при застопорен апарат. Изобщо ако трябва да снимате нещо без светкавица трябва да избягвате мърдането на апарата, освен ако не разполагате с обилно количество светлина.
Сега критиките:
Ако смятате да снимате много клипове се откажете от този апарат. По-добре се ориентирайте към IXUS серията. Нямате възможност да ползвате динамично увеличение докато снимате. Можете да зумвате ако предварително сте си нагласили степента на увеличение. Ако снимате в затворени помещения със слаба светлина клиповете излизат тъмни. Иначе качеството им според мен е понусимо.
Друго е, че нямате пълна свобода за въртене на дисплея. Има си малки трикове, но ако си поиграете малко ще му свикнете и няма да имате проблеми.
4те батерии. Зависи от гледната точка, това е и положителна черта и недостатък. Положителна е, защото навсякъде се продават батерии и ако попаднете в ситуация, в която са свършили батериите веднага можете да ги смените с резервни. Аз примерно винаги имам в себе си чифт резервни батерии. Недостатък е, защото ако сте с литеево-йона презареждаема, по всяка вероятност ще имате по-голям живот на батериите.
Това е единственото нещо, което може да се каже, че е недостатък(Но все пак това е фотоапарат, но не камера.)
За примерни снимки можете да видите на:
Като заключение: Доволен съм от покупката си. Препоръчвам го горещо.