Марвин Гей

Ще си позволя да копирам малко то нетинфо, защото ми стана интересна историята на този певец. Цялата статия можете да намерите тук.
А сега малко за живота на изпълнителя:

Когато Марвин Гей умира през 1984 г., застрелян от собствения си баща по време на яростен спор, той оставя едно от най-големите богатства на американската музика.

Много повече от блестящ изпълнител и талантлив композитор, той се превръща в пророк и ментор за всички, които днес са записали имената си в историята на арендби музиката и дава собствена насока на тенденциите в този стил.

Едновременно радикален и романтичен, самоукият певец със склонност към откровения излива душата и целия си живот в една незабравима изповед.

Марвин Гей става част от "Мотаун" в началото на 60-те години на 20-ти век с намерението да изпълнява поп балади, но много бързо усеща страстта си към ритъм-енд-блуса.

Гласът му е тъжно изкусителен, има визия на филмова звезда, а топлото му присъствие допълнително изгражда образа на един от най-романтичните и привлекателни изпълнители от онова време.

Успехът идва през 1963 г. още с първата песен "Stubborn Kind of Fellow", а една година по-късно заедно с Мери Уелс (популярна вече с хитовете "Two Lovers" и "My Guy") Марвин записва прекрасна колекция с дуети. Когато Мери напуска за кратко "Мотаун", Марвин работи с Ома Пейдж.

Бери Горди - шеф на лейбъла по това време - има нова идея: той събира Марвин Гей с Ким Уестън, а резултатът е създаването на един изключително симпатичен и обичан от публиката дует.

Четвъртото от общо петте музикални обвързвания на Марвин Гей е най-интензивно, емоционално, драматично, продуктивно, успешно и опустошаващо- трагично.

Когато Тами Теръл започва да записва с Марвин през 1966 г., той е по средата на своята блестяща кариера.

Песента "Ain't That Peculiar", поредният хит, продаден в милиони копия, току що е връхлетяла Америка директно на първа позиция в арендби класациите.

Легендарното парче "I Heard It Through The Grapevine" предстои да се появи.

Все пак сътрудничеството с Тами Теръл ще се окаже паметно и едно от най-успешните в цялата забележителна кариера на Марвин Гей.

Неудържимото привличане между двамата, перфектното съчетание от нейната свежест и неговия финес водят до създаването на серия от незабравими хитове.

Дуетът Марвин Гей/Тами Теръл може да се сравни с големите и незабравими изпълнения на Ела Фитцджералд и Луис Армстронг, Бети Картър и Рей Чарлз, Дайна Уошингтън и Брук Бентън.

През лятото на 1967, след като тандемът издава поредната си вечна балада "Ain't No Mountain High Enough", по време на съвместен концерт тя припада в ръцете му на сцената.

Малко след това лекарите й поставят диагноза мозъчен тумор.

Когато Тами умира през 1970 г., един месец преди да навърши 25 години, Марвин изпада в тежка депресия.

Той оплаква огромната загуба и отказва да пее през следващите две години.

През 1973 Марвин Гей отново навлиза в музикалния живот.

Създаден е хитът "What's Going On", третиращ темата за мира и провокиран от собствената му загриженост за нарастващата бедност, замърсяването и последиците от войната във Виетнам.

Това революционно изпълнение изиграва огромна роля във формирането на поп културата на 70-те.

Започва да се оформя образът на артиста-лидер, който отразява в песните си болните теми на обществото.

Дуетните проекти спират да вълнуват вече доста по-зрелия Марвин Гей.

Не исках да се завръщам към този формат, но Бери Горди ме изкуши, разказва самият Марвин.

Музикантът влиза в студиото за съвместни записи с Даяна Рос, която в този момент гради солова кариера след раздялата си със "Сюприймс" през 1969 г.

Резултатът е създаването на няколко музикални бисера, най-сияйният от които "You Are Everything" е включен в настоящата колекция.

След съвместните си записи с Даяна Рос Марвин Гей изживява 11 силни години, създавайки шедьоври като "Let's Get It On" и "I Want You", но никога повече не влиза в студио с нов дамски вокален партньор.

Впоследствие песните, които Марвин изпълнява с Мери, Ома, Ким, Тами и Даяна, придобиват сакрален статут.

Те запазват своята чистота и невинност, оставайки в историята на музиката.

Песните на Марвин Гей топлят сърцата на няколко поколения, вдъхновяват мечтите им и напомнят какво значи да обичаш, да загубиш и отново да си върнеш любовта към живота.