METALLICA

Стоя си аз, пия си кафенцето, слушам Nothing Else Matters, преглеждам си блога и се сещам, че май в него няма публикация за тази колосална рок-банда. Сещам се, че едно време си правех мултимедийно СD  с всичките им албуми и го управлявах, чрез Уеб-сайт. Сега ще ви копна часта от него, която съм писал за самата група:

ИСТОРИЯТА НА МЕТАЛИКА

Металика се формирала през 1981г. в Калифорния от Ларс Улрих(Lars Ulrich - роден на 26.12.1963г. в Копенхаген,Дания; барабани) и Джеймс Алън Хетфийлд (James Alan Hetfield, роден на 3.08.1963 в САЩ; китари/вокали). Това станало след като на 28 Октомври Улрих направил на Хетфийлд, предложение, на което той не можел да откаже: "Имам песен записана от Брайън Шлегел(Brian Slagel), за новата ми банда: Метално Острие(Metal Blade). Истината е, че Ларс нямал банда по това време, но си направил същият ден, когато Джеймс се присъединил към него.
В началото те свирили под името Млада Метал Атака(Young Metal Attack) в областта на Лос Анджелис, като подгряваща група на състави като Saxon. Първото си демо, което записали било "No Life Til' Leather" със Лойд Грант (Lloyd Grand; китари), който бил сменен през Януари 1982г. от Дейвид Мъстийн( David Mustaine, роден на 13.09.1961г. в Ла Меса(Lа Mesa), Kалифорния, САЩ), чиято връзка с Улрих и Хетфийлд се оказала незадоволителна. Джеф Уорнър(Jef Warner; китари) и Рон Макговни(Ron McGovney; бас) също са били включени по замалко в бандата.
Първото им демо предизвикало интерес в обществото на металите(underground metal community) и групата започнала да привлича внимание особенно в Ню Йорк и Сан Франциско. След като направили 2 шоута в града на трамваите, Metallica разбрала, че там публиката е по-приятелски настроена към тях, отколкото в LA. Дори там намерили и следващият им член, оставил дълбока диря в тяхната музика - Клифорд Лий Бъртън( Clifford Lee Burton, роден на 10.02.1962 и умрял на 27.09.1986; бас) се присъединил към бандата в края на 1982 , изкарвайки първият си концерт на живо на 05.03.1983. Мъстийн отишъл в Megadeth и бил заменен от Кърк Хемит(Kirk Hammet, роден на 18.11.1962г. в Сан Франциско, Калифорния, САЩ; китари). Хемит, който попаднал под вниманието на Улрих и Хетфийлд, докато свирел с рок-бандата си Exodus, напрвил първият си концерт с Metallica на 19.04.1983.
Комбинацията от Улрих, Хетфийлд, Бъртън и Хемит просъществувала до нещастната катастрофа на бандата в малките часове на 27.09.1986, когато автобусът, с който пътували по време на турнето си в Швеция се пробърнал и убил Клиф Бъртън.
По време на тези 4 години, групата популяризирала trash-metal'а с агресията и темпераментта на дебютният си албум- Избий ги всички(Kill'Em All), записан през 1983г. След поредица от концерти за популяризиране на първият си албум, през 1984, излязъл и втори - Язди Светкавиците(Ride the Lightning), който не останал незабелязан, особенно- "For Whom The Bell Tolls". През 1986 Господар на Марионетките(Master Of Puppets), изкарал нявае апетитът на Metallica да влезе в историята(достигнал 29 място и останал 72 седмици в US класациите). През тази година те направили турне с Ози Осбърн(Ozzy Osbourne), което им помогнало да се популяризират още повече.
След смъртта на Бъртън, в групата дошъл Джейсъм Нюстид(Jason Newsted, роден на 04.03.1963; басове). Той бил посочен от над 40 фена, за заместник на предишния басисит. Нюстид изсвирил първият си концерт с бандата на 8.11.1986. Отношенята на Улрих и Хетфийлдм оказали влияние на лириката и музикалната ориентациая на Мetallica. Новият им запис заедно бил "Тhe $5.98 EP - Garage Days Re-Revisited", включвайки стари версии на песни, включително материали на Budgie, Diamond Head, Killing Joke и Misfits, които въздействат на музиката на групата и до днес.
... И справедливост за всички(...And Justice For All) първоначално започнат с продуцента на Guns N'Roses - Mайк Клинк(Mike Clink) начело. Издаден през Август 1988. Той достигнал номер 6 в американските класации и бил номиниран за Грами, като най-добър Хард Рок албум. Но спечелили нагарадата с сингъла си Оne.
Песените на Мetallica от Черният им албум(Black Album)през 1991г, излезли на чело на US/UK класациите, садържали в себе си общочовешките проблеми като справедливоста и възмездието, вечността, войната, религията и човешките взаимоотношения. В противовест на KIll' Em All, бандата порастнала от Бунтарския хаус(iconoclastic chaos) до обмислената хармония(thoughtful harmony), на която отличителен белег са внезапните и неочаквани промени на звученето и темпото. Enter Sandman, изкарала групата от стадиона и я вкарала в US Top 20. Песента достигнала и до UK Top 10, както направила и друга песен от албума им- Nothing Else Matters. Този албум си остава като най-успешен за Metallica и до днес. Групата спечелила множество нагади, включително и Грами за албум.
През Юни 1996, бандата продала 9 милиона копия на албумът си Зареждане(Load), който само месец по-късно влязъл в US класациите под номер 1. Албумът показал промяната в амплоато на Metallica, която започнала да привлича и публика от алтернативния рок(alternative rock). Следващата година, в Презареждане(Reload) участвал идола от 60'те Мерийън Фейтфул(Мarianne Faithfull) в първият сингъл, от албума- The Memory Remains.
Гараж ООД (Garage Inc.) дебютирал под номер 2 през Декември 1998. Той садържал всички записани преди това песни от 'гаражните времена', както и 11 нови песни. Следващата година S&M е записан на живо с симфоничния оркестър на Сан Франциско. През Януари 2001, Нюстид обявил, че напуска групата след почти 15 години участия с бандата. 5 месеца след това Джеймс Хетфийлд влиза в рехабилитационна клиника за лекуване на "алкохолизъм и други склоностти".
Проблема, че преди малко като реших да кача сайта не можах да си намеря CD-то на което съм го записал. А версията ми на хард-диска е с _ вместо интервали и трябва да преименувам много време.

А иначе бих допълнил горната информация с това, че Металика издоха още един албум. Казва се Sent Anger. В него са с нов китарист. Ако не се лъжа е бившия китарист на Pantera. В новия си албум са с доста променен стил. Много от старите фенове на Металика се отричат от него и казват, че не звуачало като Металика.На мен лично стила му ми допада. Има наистина доста гняв, изразен чрез музика. Идеален е за релаксация. И за подлудяване на комшиите :)
Информация за Металика в интернет колкото искаш. Групата си е легенда в музиката и винаги ще си има своите фенове, независимо какви албуми издава.
В близкото минало нашумяха покрай скандала с незаконата музика в интернет, в който бяха съдили не безизвестните Напстер (тогава Напстер беше програма за незаконо споделяне на музика в мп3 формат). Преди товае отново са имали няколко подобни дела. Едното от тях е срещу млада банда от САЩ, която издава албум с тяхата музика, но различни текстове. Бандата е от младежи, които не могат да си позволят скъп адвокат,който да ги защитава. По едно време се появява анонимен дарител, който им плаща(не не знам дали за адвокат или просто плаща глобата от присъдата). Указва се, че този анонимен дарител е самият Ларс Улрих. Със сигурност има и други интересни истории покрай легендите. За жалост не съм толкова запален музикален фен за да ги знам.
Надявам се докато сте чели това сте се сетили за динозаврите и сте си пуснали някоя тяхна песничка от компютрите си. Ако не, не е късно. Насладете се на перфектните текстове на Nothing Else Matters, Unforgiven, Turn The Page, One... и още много други.
METAL FOREVER