Историята за 8ми Демекври

Още една година се завъртя и дойде поредния 8ми декември. След малко заминаваме за Карлово. Вчера пък си говорихме с колежките, че не знаем защо се празнува точно на 8ми Декември празника на студентите в България. Аз го свързвах единствено със смърта на Джон Ленън. Не, че се чувстваме много празнично де. Факултета ни е на 3 триместара и точно след 8ми започва сесията. Така, че за повечето от нас това е просто поредното студенстко събиране с тази разлика, че сега имаме пълното право да се "урежем истински", както се изразява един мой колега. А и точно преди малко разбрах защо точно на този ден празнуваме. Ето я и историята:

"Осми декември е и днес всички студенти празнуват. За пръв път студентският празник 8 декември се отбелязва в България през 1902 г. като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г.

Датата е отменена след 1944 г. и е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност.

През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.
На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите обявява 8 декември за неучебен ден и празник на българските студенти.
"

от http://dnes.bg/article.php?id=30662

И като заключение честит 8ми Декеври скъпи ми колеги. Забавлявайте се, защото това е празник, който ще имате привилегията да изживеете само няколко пъти в живота си. Пийнете по едно и не забравяйте, че ние сме бъдещето на България. Нека си дадем малко зор да си вземаме и изпитите и да се опитаме да понаучим нещо!