Измислен морал

 

Влизаш във флиртче точка беге, влизаш в сладур точка ком, влизаш в аха точка беге, влизаш... Гледаш. Не вярваш на очите си. Възмущаваш се? Излизаш. Потресен?

Обществото ни ли е такова, културата ли ни е такава. Възпитанието нищо не значи. То направо си липсва. То се замества от ВЪЗможностите, който един човек търси, за да си осигури преПИТАНИЕ, били те легални или не. Не задавам въпроси и за това не очаквам и отговори. Констатирам.

Само аз ли се 'очаровам' от днескашната младеж или може да срещна единомишленици? Това вече е въпрос и то не само защото изречението завършва с въпросителна, а защото наистина ме интересува отговорът му. Като че ли всички българи се правят, че не забелязват упадъка на обществото, защото така е по-лесно, защото така не боли , защото така не вижда истината. Истината за другите, за своето собствено дете, за самия себе си. Прекръстил ръце, замислен, отчаян, псувайки на ум и не само на ум, отричащ се от живота и чакащ края. Българинът! Евала!

Само, че така обричате и децата си. Те стават същите като вас - потиснати, ограничени, избиващи комплексите си за малоценност по възможно най-глупавия начин - позьорщината. Децата, на по 13-14 искат да са големи вече, мислят, че са големи, правят се на големи. Ми нека, ама така те губят.. Губят своите детски мигове, своето.. и то безвъзвратно. Дали някога ще съжаляват, че така са избързали? Събитията не трябва да се изпреварват.. Нали хората са го казали: 'Всичко с времето си'. И е така. Не , не само на думи.. Действията трябва да са осъзнати. Те не разбират добре смисъла на думата 'постъпка' , а пък са тръгнали да 'стават големи', 'възрастни'...

Няма да коментирам многобройните сайтове за т.нар. запознанства. Просто не желая. Не си заслужава. Ядосвам се за другите, за непознатите. А за мен никой няма да даде пет пари, защото така сме научени: моето си е мое, чуждото - общо. 

Заслужава ли си човек въобще да се впечатлява от поведението на другите, да се ядосва и терзае. В тая страна всичко е възможно. И известният израз : ‘Америка - държава на неограничените възможности’, тук важи с всичка сила, България е страната с най-много възможности, потенциал, абсурдни ситуации, недоволни, мрачни, апатични, депресирани, изтощени, изнервени, отчаяни хора. Мога да продължа ама и това не си залужава. 

И защото всеки казва: 'Карай, да минава', 'Както и да е', 'Все тая', 'Здраве да е', 'Б'олите', 'К'во бе, нали не е твое' и се сещате  за поне още пет такива цветущи релики, та именно заради това наше отношение и начин на възприемане , мислене, усещане, ще страдаме и страдаме, и сме страдали. И си го заслужаваме! Когато се промени мисленето на всеки един, тогава ще се промени културата ни! А променим ли нея - вече и животът ни ще е съвсем друг. Културата, държанието, отношението, възприятието…

Язък само за малкото млади хора, дето искат да живеят в България! Язък, защото и те при първата появила се възможснот ще заминат за чужбина и кой знае дали някога ще се завърнат...