Петиция за промени в детското здравеопазване

Подкрепете!

П Е Т И Ц И Я
От: Национален форум “Моето дете“, Инициативата "Спаси, дари на...”
 
На вниманието на:

Г-н Сергей Станишев, Министър - Председател на Р.България
Г-н Георги Пирински, Председател на 40-то Народно събрание
Проф. Радослав Гайдарски, Министър на здравеопазването на Република България
Д-р Румяна Тодорова, Директор на Националната здравно осигурителна каса
Проф. Олег Хинков, Зам.Министър на здравеопазването и Председател на Етичната комисия по трансплантация
Г-н Борислав Китов, Председател на Комисията по здравеопазването към Народното събрание на Република България
Г-жа Шерин Местан, Председател на Държавната агенция за закрила правата на детето

Уважаеми дами и господа,

Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване ясноподчертават, че децата са приоритет в националната здравна стратегия,но на практика това не е така. При необходимост да се извършиживотоспасяваща операция, например трансплантация в чужбина, държаватасе дистанцира и родителите са принудени сами да организират кампании занабиране на средства за тяхното лечение.Това често води до загуба навреме и до влошаване на състоянието на децата и в много случаипоследствията за живота им са фатални. Разчитаме на Вашата подкрепа,гарантирана медицинска помощ и право на живот на всяко българско дете,страдащо от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина. Първисме по детска смъртност в ЕС. Десетки деца умират всяка година в
България не защото медицината е безсилна, а поради недостиг на пари за
лечението им. Предвид гарантираното право на живот и здравеопазване на
българските деца, Ви призоваваме да промените сегашната ситуация!
Законите трябва да се променят така, че да бъде реално гарантирана
медицинска помощ и право на живот на всяко българско дете, страдащо от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина!
Да почиват в мир Дарина, Марина и стотиците български деца, които вечене са между нас! Все още има шанс да помогнем на други болни дечица,очакващи нашата помощ!
С оглед на това имаме следните предложения:
1. Правителството на Република България да подготви и внесе заобсъждане и гласуване в Народното събрание закон, според койтодържавата да осигурява изцяло финансовата помощ, необходима заживотоспасяващите операции на деца и трансплантации, извършващи се вчужбина. Да се гарантира и след операционна медицинска помощ,консултации и наблюдение от екипа, извършил операцията!
- Процедурата да бъде максимално опростена.
- Транспортирането на малките пациенти да се извършва безплатно и от специално обучен за целта екип и необходимата апаратура.
- Процент от здравно осигурителната вноска на всеки здравно осигуренбългарски гражданин да е целева и да постъпва във фонд за лечение надеца, чието лечение струва над определена сума, определена отзаконодателя.
2. Да бъдат ревизирани член 22 от Закона за данъците върху доходите нафизическите лица и член 35 от Закона за корпоративното доходно облаганес цел насърчаване на дарителството, като всички дарения за лечението наболни деца бъдат освободени от данъци.
3. Безплатни лекарства за всяко българско дете независимо от вида истепента на заболяването му до 18 год. възраст. Сега съществуващитеотстъпки на лекарства за деца са нищожни и незначителни. В повечетострани лечението и лекарствата за деца са безплатни или със значителнинамаления.
- Неограничен брой направления за специалисти относно консултации за детски здравословни проблеми.
Ние, екипите от долупосочените електронни издания, специалисти иродители, оставаме в очакване на Ваш отговор и съдействие за промяна насегашната неблагоприятна ситуация в българското детско здравеопазване.

С Уважение:
Национален форум “Моето дете“ - moetodete.com
Инициативата "Спаси, дари на...” - save-darina.org
С подкрепата на:
Сайт mamaibebe.com
Списание amber-bg.com
Сайт varnabebe.com
Сайт kidsbg.com
Тв recaida.com
Форум mami.forumi.bg
Сайт zdrave.biz

http://www.bgpetition.com/detsko-zdraveopazvane/index.html