Зеления чай и ползите от него

 


http://hanlin.hit.bg/images/green_tea_image.jpg

Зелен чай от Китай

1. Пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.

2. Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.

3. предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.

4. поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.

5. стимулира циркулирането на кръвта и енергията.

6. предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действува благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.

7. забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.

8. съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.

9. прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

10. стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.

11. укрепва двигателната способност на организма и нервната система.

12. лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.

13. влияе благотворно при очни болести и засилва очите.

14. регулира баланса между алкалите и киселините в организма.

15. изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.

Забележка: Тук става дума за зелен чай на листа. за истинския зелен чай. този за отслабването е всичко друго, но не и зелен (името май идва от цвета на кутията.). насипните чайове, които продават в специализираните магазини и тези за здравословни храни, дори и чаят на Пикуик са хиляди пъти по полезни. дали ще пиеш черен или зелен няма значение...въпроса е да не прекаляваш, защото както са казали хората " Всяка отрова в малки количества е лекарство, и всяко лекарство в големи дози-отрова!".


***

За пушенето и пиенето на зелен чай

Изследователски екип от Център по рак в Аризона изследвал възстановителните способности на зеления чай върху увредените от пушенето клетки и способността му да предпазва от появата на рак.
В проучването участвали над 100 заклети пушачи. В продължение на четири месеца те трябвало всеки ден да изпиват поне четири чаши зелен или черен чай.
След това било изследвано съединението 8-ОНdG, което се освобождава в организма в отговор на ДНК нарушения, които са в основата на раковото разрастване.
Тези пушачи, които в изследвания период пиели безкофеинов зелен чай, имали 31% понижаване на това съединение. При онези, които пиели черен чай, такава промяна нямало.
Според резултатите от това и подобни изследвания зеленият чай намалява окислителния стрес в организма при пушачите - дисбаланс, който участва в развитието на определени болести, особено на раковите заболявания, и води до промяна на нормалната функция на клетката и дори до нейната смърт.
Когато пушачите пият по шест чаши зелен чай на ден, техните тела понасят с 40-50% по-малко оксидативни щети, което потенциално намалява риска от рак, емфизема и сърдечни болести.
Зеленият чай е богат на полифеноли. Смята се, че именно те са отговорни за здравните преимущества на зеления чай.
Голям процент от цялото количество полифеноли принадлежи на катехините. Тези съединения имат доказан защитен ефект срещу рак (карциноми).
Антиканцерогенните ефекти на зеления чай се дължат преди всичко на съдържащия се в него катехин EGCG, който е силен антиоксидант (определен е като най-силния от всички открити антиоксиданти - 100 пъти по-ефективен като неутрализиращ свободни радикали от витамин С и 25 пъти по-силен от витамин Е).
Антиоксидантите подпомагат клетъчното възстановяване след въздействието на слънчева светлина, химични съединения, стрес и някои храни. Увредените клетки могат да станат причина за поява на рак, сърдечно заболяване или друго сериозно болестно състояние.
С катехина EGCG се свързва и положителното въздействие на зеления чай за защита на сърцето.