Внимавайте най-много с обиколката на талията

Дори няколко излишни сантиметра в талията са сериозен риск за здравето.
Формата на тялото, а не теглото е най-важния индикатор за вероятни сърдечно-съдови заболявания.

Обръщайте на фигурата си повече внимание отколкото натрупването на няколко излишни килограма, съветват американски учени. Според техните изследвания най-важният индикатор за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания е формата на тялото, а не теглото и дори незначителни мастни натрупвания в областта на корема могат да доведат до силно завишен риск от много заболявания.
В наблюденията са участвали над 2700 души, които са били проверени за наличието на ранни симптоми за ранна атеросклероза – състояние, което предразполага към появата на редица проблеми в сърдечно-съдовата система.
Събраните данни показват, че дори незначително нарастване на талията с няколко сантиметра увеличава сериозно риска за кръвоносната система, дори като цяло теглото да остава в нормата. За жените критичната точказа обиколка на талията е определан на 80 см, а за мъжете – на 94 см.

Както поясняват американките специалисти, цитирани от International Journal of Obesity, най-важната характеристика за здравето на човек не е индексът на телесната маса (ИТМ), както се твърди най-често: “На първо място човек трябва да обърне внимание на обиколката на талията си и на съотношението й към обиколката на бедрата. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-вероятна е появата на калциеви наслагвания и съответно на появата на атероклероза”.
Според ръководителя на проекта проф. Джеймс де Ламос “дори само няколко сантиметра обиколка в повече представляват сериозен риск. Мазнините в областта на талията притежават изключителна биологична активност. Несъмнено и килограмите трябва да са под контрол, но на първо място внимавайте за обиколката на талията си!”.

16 август 2007, здраве.bg