За безхаберни директори и извънкласна дейност.

Скъпи колеги, по професия съм учител по биология, но по стечение на обстоятелствата и образованието си съм представител на неправителствена природозащитна организация, решила да предложи на столичните ученици безплатни ежеседмични занимания по изучаване на биоразнообразието и природозащита.В някои от училищата в следствие на дългогодишно сътудничество успяхме да организираме дългогодишно функциониращи Природозащитни клубове с ученическо самоуправление и организация.Всичко това за учениците и Училището е абсолютно безплатно.Никакви такси не се събират.Почти всеки уикенд имаме наблюдение сред природата, екскурзии, посещения на музеи с природна насоченост и т.н.Като,забележете,екслурзиите не се организирет с фирма, а с градския транспорт или с влак,тоест,еднодневна ексурзия до лакатник или Панчарево,например излиза под 10лв.Социално слебите деца се водят за наши разноски.Тази година решихме да разширим дейноста.Посетихме няколко столични училища, за да се срещнем с техните Директори в приемното време, за да изложим нашата оферта за бъдещо сътрудничество в ползва на техните ученици.Резултатът 1:1, без илзлишни коментари:

 

1.Посещаваме голямо СОУ в голям столичен квартал,съгласно приемното време.Отговорът на Директора:

-Нямаме нужда от подобни занимания,тъй като сме сериозно училище и нашата дейност е плътно и отдавна разчетена за тази учебна година.-това дословно ми бе изрецитирано.

 

2.Също голямо СОУ в голям столичен комплекс.Директорът,въ преки приемното време отказа да разговаря с нас.Предварително знаеше кои сме и за какво идваме,тъй като лятото му изпратихме мейл и любезно отговори да се видим в приемното му време.

 

3."Квартално" ОУ./Не ми допада израза "квартално",използвам го само за пояснение./Малко под 500деца.Директорът с радост се съгласява на сътрудничество.

 

4.Голямо и "елитно" по думи на Директорката СОУ с над 1300ученика.Коментара на Директорката гласи:

-Малко вероятно е да се съглася на подобно сътрудничество,зашото не виждам никакви дивиденти за училището.Не зная как да мотивирам учителите да ви съберат ученици.Те просто така работа няма да искат да свършат, а не мога и да ги накарам.........

 

Коментарите, скъпи колеги оставам на вас.Умишлено няма да посоча кои са училищата. Целта ми не е вражда с Директори и училища.Просто, кажете защо така се получава? И........препоръчайте добро столично училище,където са отворени за такива инициативи.