хорър филмите през соца - градски фолклор

Спомняте ли си времето преди 1989 г., когато имаше цензура на филмите, които се внасяха за прожекция по кината (то не че сега няма, но по други причини) и когато домашното видео беше някаква екзотика?

Та по това време информацията за култовите хорър филми стигаше по много интересен начин до хората - за тях се разказваше от уста на уста като за някакво митове (затова съм ги кръстил градски фолклор). Значи някой някъде е имал късмета да гледа нещо и оттам нататък сюжетът на филма се разказва между останалите, което за времето си (при толкова оскъдна информационна среда) беше "все едно че си го гледал". По този начин като 6-7 годишно хлапе бях "гледал" следните хорър класики: "Пришълец" 1 и 2, "Танцът на джуджетата", "Завръщането на живата смърт" (него малко по-късно) и "Вампирът Фера" (е този последният като не знам как е на английски и дори не го откривам в IMDB - ако някой може да помогне, ще му бъда много благодарен). Та разказваха се тия филми като се събирахме вечерите пред блока и всички изпадаха в транс и възхита (толкова невероятно звучаха за времето си - че изобщо ги има). По същия механизъм съм "гледал" и други 2 нехорър филма - "Късо съединение" и "Завръщане в бъдещето 1", които за времето си бяха също толкова невероятни като сюжет, колкото и гореописаните (интересното е, че тях "на истински" ги гледах в КВК при едно ходене в Москва още през 1986 г.)

На по-късен етап, примерно 1991-1992 г., когато се появиха т.нар. КВК - кино-видео клубове - и в България успях да видя "на живо" част от тези хорър филми, включително "Челюсти" на Спилбърг ("Челюсти 2" и "Заливът на белите акули" пак съм ги "гледал" само в аудио вариант :). За мое голямо съжаление "Вампирът Фера" така и не съм го гледал досега, така че всяка информация за него, включително и откъде може да се дръпне, ще е много ценна за мен (и за още един приятел, който също само е слушал за него като малък и му е фикс идея да го гледа) макар че знам, че няма да е същото преживяване като от детските ми години и вероятно ще се разочаровам, ако го гледам, но все пак. Така се случи с един друг филм, който преди 10 години бях хванал по един немски канал и ми беше направил голямо впечатление - става дума за "Southern Comfort". Много дълго не знаех как се казва и все ме ядеше отвътре, после успях да го издиря в IMDB-то, дръпнах си го с мулето и като го изгледах пак след 10 години бях по-скоро разочарован (и учуден как ми е харесал чак пък толкова).

Връщам се пак на видеофилмите през соца. В този период (ходейки на гости при познати, които по някаква причина имат видео в къщи - най-често международни шофьори или полицаи :) съм гледал на видео следните шедьоври - "Рали Кенънбол", "Рамбо - първа кръв", "Американска нинджа",  и един от филмите на Брус Лий (но не мога да се сетя името). Явно това са били основните хитове за това време.

Предполагам, че много от вас са имали подобни преживявания от онова време.