Робърт Дениро - режисьор (гангстерските филми на Дениро)

Като съм започнал с Дениро - да продължа по темата. Има един филм, който е с негово участие и е режисиран от самия него - "История от Бронкс" (A Bronx Tale). Интересното е, че сценарист е Чаз Палминтери (който играе с Дениро освен в този и в други гангстерски филми - "Анализирай това" :)

За филма мога да каже следното - Дениро явно освен добър актьор е и страхотен режисьор. Същото важи и за Чаз Палминтери (като сценарист). Любопитно е, че двама актьори са се справили успешно с направата на собствен филм. Спокойно мога да кажа, че това е един от любимите ми гангстерски филми. Дениро е избрал в собствения си филм да не бъде гангстер, както се очаква, а тъкмо обратното - той се опитва да предпази сина си от влиянието на местния мафиотски бос (Чаз Палминтери).

Има друг подобен филм, с подобен сценарии - "Добри момчета" (Goodfellas), проследяващ развитието на един гангстер от ранното му детство (ранни контакти с гангстерите) до издигането му в йерархията. Тук отново участва Дениро, но този път в ролята на хард гангстер (от най-лошите). Този филм обаче изобщо не ми допадна. Всъщност "Добри момчета" предшества "История от Бронкс" с 3 години, така че спокойно може да се каже, че Дениро е направил един много успешен, макар и видоизменен римейк (въпреки, че режисьор на Добри момчета е Скорсезе, смятам, че Дениро се е справил по-добре в случая). В "Добри момчета" се набива на очи изпълнението на Джо Пеши, който също често партнира на Дениро - играе негов брат в "Разярения бик" (отново режисьор Скорсезе), двамата присъстват и в "Казино" и "Имало едно време в Америка".   

Един сравнително непознат гангстерски филм от ранните години на Дениро е "Жестоки улици" (Mean Streets) от 1973 (отново режисьор е Скорсезе - този човек определено обича Дениро). Този филм предхожда "Шофьор на такси" - филмът, с който Дениро става известен на широката аудитория, но явно талантът му е бил оценен още преди това. И наистина Дениро тук играе уникално - аз лично смятам този за един от много добрите му филми, въпреки че е едва в началото на кариерата си. Филмите му от 80-те и 90-те са донякъде вече стереотипизирани и не могат да изненадат зрителя с нещо ново (в тази връзка "Фенът" с Уесли Снайпс изобщо не ми хареса - бледо подобие на "Шофьор на такси") Тук негов партньор е Харви Кайтел, също много млад, но вече играещ доста уверено. Филмът не е типично гангстерски - по-скоро за приятелството между вече зрял мъж и младеж тип "луда глава", когото "баткото" е взел под крилото си. Филмът опредено е събитие, дори за съвременния зрител.

Ще завърша този вече доста дълъг постинг с още един филм от младините на Дениро - "Jacknife". Този път Дениро е ветеран от Виетнам и си партнира с Ед Харис, който е изпаднал в дълбоки душевни противоречия след завръщането си от войната, а Дениро си е поставил за цел да го измъкне от депресията. За феновете на двамата мисля,че си струва да се гледа, защото доколкото знам няма друг филм, в който тези актьори си партнират.