МАЛКИТЕ ПРОГРАМИ, КОИТО УПРАВЛЯВАТ ЖИВОТА НИ

Кротко си припкам из форума на вестник "Капитал" и попаднах на това:

http://www.capital.bg/forumpopup.php?msgid=782116&dsgid=7

Ясно е, че в първия момент изпитах силно желание да му фрасна един на тоя писател без оглед на щетите в ченето му.

Сега ми поразмина. И ми се ще да му кажа нещо. Ще му кажа една късичка притча:

При старейшината на едно селищно образувание в пустинята дошъл номад. "Искам да сменя мястото, където живея", казал той. "Дали хората тук са добри?"

"А какви бяха хората в селото от което идваш?", попитал старейшината.

"Лоши бяха. Зли и завистливи. За това си и тръгнах", казал номадът.

"Нахрани се, пренощувай тук и си върви", рекъл старейшината - "Тук хората са още по-лоши".

Минало време. При старейшината дошъл друг номад и също го попитал може ли да остане в селото му. Старейшината го попитал какви са били хората на мястото от където идва.

"О, чудесни бяха. мили и отзивчиви", казал човекът.

"Направи си юрта при нас. Тук хората са същите" - поканил го старейшината...

Та си мисля за тоя "Митко". Неспокоен ми се вижда. А човек изпада в депресия или агресия, когато не живее в съгласие със себе си. В главата ми идва друга мисъл. Казват, че кучето е най-добрият приятел на човека. А знаете ли какво правели хората с кучета, които посегнат на човек? Унищожавали ги. Свирепо и мъчително и то задължително пред очите на другите кучета. Така тази възпираща програма била внедрявана в дълбините на съзнанието на животното докато не стане подсъзнателен регулатор на поведението му.

Ние не сме по-различни. Кодовете на предците текат в жилите ни. И когато живеем в съгласие с тези кодове, ние сме щастливи. Ако вървим срещу тях - получава се откат. Обикновено в такива състояния в Щатите отиват на психоаналитик.

На въпросиня "Митко" ще му кажа, че през 1992 аз бях гост на правителството на Съединените щати и получих предложение да остана там. Чувството ми за мисия ме върна обратно в Родината ми. И се имам за успял човек. И се прекланям пред всички успели хора навсякъде по земята, защото те показват на останалите, че "може". А щом този "Митко" има 3 (три) успешни бизнеса, трябва да знае поне две неща:

1.Капиталистът не е "чорбаджия изедник", а организатор на производството на продукт, от който хората имат нужда. Ако нямаха нужда (от продукта) нямаше да го купуват и фалитът е неизбежен. В такъв случай не може да не обичаш тези за които е предназначен продуктът ти и тези чрез които го произвеждаш.

2.Ако си в съгласие със себе си задължително ще осъзнаеш, че такива като Костов, Станишев, Доган, Бойко, ако не се потрудят да оставят кодовете си в общественото съзнание ще останат суета и тя ще изчезне яко дим от мислите ни и няма да определя думите словата и действията нито на нас, нито на тези след нас. Спряхме да се страхуваме от борците и те изчезнаха от живота ни. И се изпотрепаха. А помните какво беше, нали?