0 0 гласа

На кого е колодрума, който не се използва!?

 

Партида № O - 00345

В НАЦИОНАЛНИЯ КОНЦЕСИОНЕН РЕГИСТЪР

за концесия, предоставена от общината обявление     изпълнение

 План     Местоположение     (Adobe SVG Viewer)        Версия за печат  Към кратка версия

 Решение за откриване на процедура за предоставяне на концесия №161 от 04.08.2000 - ОБЩИНСКИ С Ъ В Е Т С Л И В Е Н  Р Е Ш Е Н И Е № 161 от 04.08.2000 

Откриване на процедура за предоставяне на общинска концесия за ползване върху градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина гр. Сливен

На основание чл. 70, т.6 и чл. 71, ал. 1, т. 1 от ЗОС; чл. 21, ал. 1, т.8 от ЗМСМА; чл. 50, ал.6 от ЗФВС; чл.2, ал.2, т.З .и чл. 7 от Наредбата за предоставяне на общински концесии,

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ - Р Е Ш И:

1. Открива процедура за предоставяне па концесия с предмет: особено право на ползване върху градския колодрум и тенис кортовете в градската градина в Сливен и разрешение за осъществяване на търговска дейност на тяхна територия.

2. Срок на концесията: 25 години, с възможност за продължаването му при условията на чл. 68, ал.2 от Закона за общинската собственост.

3. Начин на определяне на концесионера: чрез конкурс.

4. Депозит за участие в конкурса: 1000 лева, внесени по сметка № 5012010133в търговска банка "Биохим" АД, клон гр. Сливен, банков код 66076788

5. Основни права на концесионера:

5.1. Особено право на ползване върху градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина в Сливен, вкл. и върху изградените от него нови обекти .на тяхна територия.

5.2. Изключително право да осъществява търговска дейност на територията на градския колодрум и на тенис-кортовете в градската градина в Сливен, вкл. и върху изградените от него нови обекти.

5.3. Да изгради фитнес-център и сауна в съществуващата сграда на градския колодрум, да изгради три тенис корта в градския колодрум и

да покрие съществуващите тенис-кортове в градската градина, с цел целогодишното им използване.

5.4. Да ползва електрическата, водопроводната и канализационната мрежи, намиращи се на територията на градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина за осъществяване па дейността по поддържането им и на търговската дейност.

5.5. Да иска от копцидента отстраняване на всяка пречка за осъществяване на правата си и за изпълнение на задълженията си по концесията, произхождаща от което и да е лице.

5.6. Да запази собствеността си върху внесените в градския колодрум и тенис-кортове в градската градина вещи за осъществяване на правата и изпълнение на задълженията си по концесията, които не са трайно прикрепени към земята и сградите. 1

5.7. -,Да приеме градския колодрум и тенис-кортове в градската градина и намиращите се на тяхна територия съоръжения и движими вещи по опис.

5.8. Да иска изменение па договора за концесия при условията на чл. 307 от Търговския закон.

6. Основни задължения на концесионера:

6.1. да плаща концесионното възнаграждение в размера и сроковете, определени с концесионния договор.

6.2. Да поддържа градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина, заедно с прилежащия към тях терен, съобразно определената с договора за концесия степен на интензивност, независимо от реализираните приходи от търговската дейност, която осъществява на тяхна територия.

6.3. Да възстанови пейките за сядане на трибуните на градския колодрум и след това да ги поддържа.

6.4. Да покрие два от съществуващите тенис-корта с цел целогодишното им използване.

6.5. Да изгради фитнес-център в съществуващата сграда към градския колодрум.

6.6. Да осигурява ежедневно по два часа свободен и безпрепятствен достъп на гражданите в градския колодрум и на тенис-кортове в градската градина за упражняване на спорт за всички. Графикът на свободния достъп да се определи в договора за концесия.

6.7. След прекратяване на договора за концесия да върне градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина на концедента по опис.

6.8. Да осъществява концесията при спазване на изискванията за опазване на околната среда, защитените със закон територии и обекти, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред. Да осигурява опазването на обществения ред, здравето, спокойствието и имуществото па посетителите на градския колодрум и тенис-кортовете.

6.9. Да обезщети концедента за нанесените вреди на отдаденото на концесия имущество с изключение на изхабяването, резултат от ползването му според това решение и договора за концесия.

6.10. Да не допуска ползването на градския колодрум и на тенис-кортовете за други цели, освен спортни. Като изключение, при условията на чл. 51, ал.З от Закона за физическото възпитание и спорта, тези обекти могат да се ползват и за културни и други нужди и прояви от обществен характер.

6.11. Да предоставя ползването на градския колодрум и на тенис-кортовете с предимство на спортни организации, конто организират спортни състезания.

7. Основни права на Община Сливен като концедент:

7.1. Да получава концесионното възнаграждение в определените с договора

за концесия размери и срокове.

7.2. Право на собственост върху всичко, което концесионерът прикрепи трайно върху терена и сградите на градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина, вкл. и върху строителната документация.

7.3. Да иска изменение па договора за концесия при условията на чл. 307 от Търговския закон.

7.4. Да контролира изпълнението па задълженията на концесионера, вкл. И право на достъп до обектите на концесията.

7.5. Да иска и да получава от концесионера счетоводна и друга информация, свързана с изпълнението на задълженията му.

7.6. : Да развали договора поради неизпълнение на задълженията на концесионера при условията и по реда на чл. 87 от Закона за задълженията и договорите.

8. Основни задължения на Община Сливен като концедент:

8.1. Да осигурява спокойното и безпрепятствено ползване от концесионера на обектите на концесията и осъществяване на дейността по концесията.

8.2. Да оказва съдействие на концесионера за изпълнение на задълженията му, в т.ч. и да одобри във възможно най-кратките срокове и в съответствие със законите строителните книжа за изграждане на обектите, определени в договора за концесия.

8.3. Да не предоставя на други лица правото да осъществяват търговска дейност на територията па градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина.

9. Началният срок на концесията е подписването на концесионния договор. Концесията се осъществява при условие, че се спазват изискванията за националната сигурност и отбраната па страната, за опазване па обществения ред, за опазване ка околната среда и на защитените със закон територии и обекти. Задължителните подобрения, които концесионерът трябва да осъществи са: изграждане на падувасмо покритие на два от съществуващите тенис-корта в градската градина, на фитнес-центьр в сградата на колодрума и възстановяване па пейките за сядане на трибуните па колодрума.

10.Вид и размер па гаранциите за изпълнение па задълженията по договора за концесия: паричен депозит а размер на 5000 лева, внесен по сметка 5012010133 в търговска банка "Биохим" ЛД, клон гр. Сливен, б.код 66076788 БИН и авансово плащане на концесионното възнаграждение до 31 март на текущата година.

11.Концесионно възнаграждение: първоначалният размер на ежегодното концесионно възнаграждение, под което не се приемат предложения за участие в конкурса е 8000 лева, без ДДС. Ежегодното концесионно възнаграждение се плаща чрез банков превод по сметка 30120180001 БИН 7311570009 в търговска банка "Биохим" АД, клон го. Сливен банков код 66076788. Концесионерът се освобождава от плащането му за първата година от сключването на договора за концесия.

12.Други изисквания свързани с концесията са: приложимо право по отношение на концесията е българското, всички спорове между страните по концесионния договор се решават от определен в договора за концесия арбитражен съд. Концесионерът да изгради за своя сметка ЗРП и паркоустройствен план на Градската градина - Сливен. Проектът, преди утвърждаване от Кмета на общината, подлежи на приемане от Общинския съвет. Преди издаване на разрешение за строеж на задължителните подобрения по т.9 Кметът на Община Сливен да организира извършването на преценка на влиянието им върху околната среда по реда на Наредба № 1 от 04.12.1997 г., издадена от Министъра на околната среда и водите.

13.Възлага на Кмета на Община Сливен да организира конкурс за определяне на концесионера, съгласно изискванията на Наредбата за предоставяне на общински концесии. Конкурсът да се проведе от зам.-кмета па Община Сливен Радостин Койчев.

14.Това решение да се обнародва в "Държавен вестник" и във в. Сливенски новини

Решението е прието на заседание на ОбС, проведено на 04.03.2000 г.

Предмет на концесията концесия за строителство

 Пълно описание на предмета на концесията собствено право на ползване върху обект - публична общинска собственост

 Срок на концесията 25

 Дата на сключване на концесионния договор 26.04.2002

 Дата на влизане в сила на концесионния договор 26.04.2002

 Условия за влизане в сила на концесионния договор няма

 Вид на обекта спортен обект - друг

 Наименование на обекта Колодрум

 Описание и границите на обекта

1. "градския колодрум в гр. Сливен" или само "градския колодрум" означава имота - публична общинска собственост с площ от 10794,4 кв. метра и намиращата се в него масивна двуетажна сграда, състояща се от две канцеларии, съблекалня, два склада, вело магазин и сервизни помещения, със застроена площ 153,8 кв. метра, с граници от изток - ул. "Петко Петков", от запад - градска градина, от север - градска градина и тенис кортове, от юг - ул. "Бургаско шосе", актуван с акт за публична общинска собственост № 672 от 1999 г.

2. "тенис-кортовете в градската градина в гр. Сливен" или само "тенис кортовете" означава част от имота - публична общинска собственост, представляващ квартал № 375 по застроителния и регулационен план на гр. Сливен, одобрен със заповед N 1405 от 11.07.1968 г., с граници от север -централна алея на градската градина, от изток - ул. "П. Петков", от юг- градски колодрум,запад-градска градина актуван с акт за публична общинска собственост № 77 от 1997 г., състояща се от три тенискорта с обща площ от около 500 кв. метра, заедно с прилежащия им терен, намиращи се в южната част на градската градина, непосредствено до градския колодрум, от северната му страна.

 Административна област Сливен

 Община Сливен

 Населено място Сливен

 акт (актове) за собственост на обекта на концесията

   Наименование на търговеца-концесионер "Европарк"ЕООД 

 Националност на търговеца-концесионер България

 Седалище на търговеца-концесионер гр.Сливен

 Адрес на управление на търговеца-концесионер гр.Сливен, ул."Шести септември" №81

 Представителство на търговеца-концесионер Емил Станев Трифонов

 Данни по фирмената регистрация рег. по ф.д. N 72/2002 г. от 16.01.2002 г. г. по описа на Сливенския ок Окръжен съд ЕИК (БУЛСТАТ) на търговеца-концесионер 119593131

Наименование на органа, сключил концесионния договор кмета на община Сливен

 Лице, представляващо органа Иван Славов - кмет

 Наименование на органа, осъществяващ контрол по изпълнението на концесионния договор

кмета на община Сливен

 Имуществени права на концесионера

1. Особено право на ползване върху градския колодрум и тенис кортовете в градската градина в Сливен, вкл. и върху изградените от него нови обекти на тяхна територия.

2. Изключително право да осъществява търговска дейност на територията на градския колодрум и на тенис-кортовете в градската градина в Сливен, вкл. и върху изградените от него нови обекти.

3. Да изгради фитнес център и сауна в съществуващата сграда на градския колодрум, да изгради три тенис корта в градския колодрум и да покрие съществуващите тенис кортове в градската градина, с цел целогодишното им използване.

4. Да ползва електрическата, водопроводната и канализационната мрежи, намиращи се на територията на градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина за осъществяване на дейността по поддържането им и на търговската дейност.

5. Да иска от концедента отстраняване на всяка пречка за осъществяване на правата си и за изпълнение на задълженията си по концесията, произхождаща от което и да е лице.

6. Да запази собствеността си върху внесените в градския колодрум и тенис кортовете и градската градина вещи за осъществяване на правата и изпълнение на задълженията си по концесията, които не са трайно прикрепени към земята и сградите.

7. Да приеме градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина и намиращите се на тяхна територия съоръжения и движими вещи по опис.

8. Да иска изменение на договора за концесия при условията на чл.307 от Търговския закон.

 Имуществени задължения на концесионера

1.Да плаща концесионното възнаграждение в размера и сроковете, определени с този договор.

2.Да поддържа градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина, заедно с прилежащия към тях терен в добро състояние с оглед предназначението им и в степен съобразно с изискванията на чл.7 от договора ,независимо от реализираните приходи от търговската дейност, която осъществява на тяхна територия.

3. Да възстанови пейките за сядане на трибуните на градския колодрум в срок до 3/три/ години от подписване на настоящия договор и след това да ги поддържа.

4. Да покрие два от съществуващите тенис-корта с цел целогодишното им използване в срок до 8/осем/ г.от одобряване на ЗРП за градската градина.

5. Да изгради фитнес център в съществуващата сграда към градския колодрум в срок до 3 /три/ г.

6.Да извърши подмяна на шестте писти на колодрума с цел осигуряване ползването му да изгради многофункционална спортна площадка в централната част на колодрума -срок 10 /десет/ години .

7. Да осигурява ежедневно свободен и безпрепятствен достъп на гражданите в градския колодрум и на тенис-кортовете в градската градина за упражняване на спорт за всички, в следните часове: от 13 до 15 ч. ежедневно

8. След прекратяване на договора за концесия да върне градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина на концедента по опис.

9. Да осъществява концесията при спазване на изискванията за опазване на околната среда, защитените със закон територии и обекти, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред; да осигурява опазването на обществения ред,

здравето, спокойствието и имуществото на посетителите на градския колодрум и тенис-кортовете.

10. Да обезщети концедента за нанесените вреди на отдаденото на концесия имущество с изключение на изхабяването, резултат от ползването му според това решение и договора за концесия.

11. Да не допуска ползването на градския колодрум и на тенис-кортовете за други цели освен спортни. Като изключение, при условията на чл.51, ал.З от Закона за физическото възпитание и спорта, тези обекти могат да се ползват и за културни и други нужди и прояви от обществен характер.

12. Да предоставя ползването на градския колодрум и на тенис-кортовете с предимство на спортни организации, които организират спортни състезания.

(2) КОНЦЕДЕНТЪТ предава на КОНЦЕСИОНЕРА градския колодрум и тенис-кортовете по опис в срок до един месец от подписването на този договор. При неизпълнение на това задължение КОНЦЕСИОНЕРЪТ има право да започне осъществяването на правата си и изпълнението на задълженията си по договора за концесия като уведоми писмено КОНЦЕДЕНТА за това. В този случай КОНЦЕСИОНЕРЪТ има право сам да състави опис на градския колодрум и тенис-кортовете и КОНЦЕДЕНТЪТ не може да оспорва отразените в него констатации. Съставеният от КОНЦЕСИОНЕРА опис трябва да бъде подписан от още две лица.

Чл.7 (1) КОНЦЕСИОНЕРЪТ е длъжен да поддържа градския колодрум и тенис кортовете независимо от приходите от осъществяването на търговската дейност на тяхна територия.

(2) Поддържането на отделните елементи на градския колодрум и тенис-кортовете се изразява в следното:

1. на тревните площи - поддържане на равна повърхност без плевели, плътно покритие и свежа зелена окраска;

2. на декоративните дървета и храсти и на цветята - осигуряване на условия за прихващане, по-нататъшно развитие и изявяване на декоративните им качества;

3. на алеите, площадките и другите настлани площи - почистване и текущ ремонт;

4. на сградите - почистване и текущ ремонт.

(3) КОНЦЕСИОНЕРЪТ е длъжен да почиства градския колодрум и тенис кортовете и да извършва текущия ремонт на съоръженията. Той е длъжен да осигурява охрана на градския колодрум и тенис-кортовете.

 Имуществени права на концедента

1. Да получава концесионното възнаграждение в определените с договора за концесия размери и срокове.

2. Право на собственост върху всичко, което концесионерът прикрепи трайно върху терена и сградите на градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина, вкл. и върху строителната документация.

3. Да иска изменение на договора за концесия при условията на чл.307 от Търговския закон.

4. Да контролира изпълнението на задълженията на концесионера, вкл. и право на достъп да обектите на концесията.

5. Да иска и да получава от концесионера счетоводна и друга информация, свързана с изпълнението на задълженията му.

6. Да развали договора поради неизпълнение на задълженията на концесионера при условията и по реда на чл.87 от Закона за задълженията и договорите.

 Имуществени задължения на концедента

1. Да осигурява спокойното и безпрепятствено ползване от концесионера на обекта на концесията и осъществяване на дейността по концесията.

2. Да оказва съдействие на концесионера за изпълнение на задълженията му, в т.ч. и да одобри във възможно най-кратките срокове и в съответствие със законите строителните книжа за изграждане на обектите, определени в договора за концесия.

3. Да не предоставя на други лица правото да осъществяват търговска дейност на територията на градския колодрум и тенис-кортовете в градската градина.

 Вид и размер на отговорността за неизпълнение на задълженията на концесионера по концесионния договор (гаранции, неустойки, лихви и др.)

Чл.10. (1) КОНЦЕДЕНТЪТ задържа платената пред подписването на този договор от КОНЦЕСИОНЕРА сума в размер на 5 000 лева като гаранция за изпълнение на задълженията му по договора за концесия.

(2) КОНЦЕДЕНТЪТ начислява върху сумата по ал.1 лихва, равна на лихвата,

коят! > му дава обслужващата го банка по разплащателните му сметки.

(3) КОНЦЕДЕНТЪТ има право да прихваща срещу гаранцията по ал.1 и натрупаните лихви дължимите му от КОНЦЕСИОНЕРА обезщетения за неизпълнение на задълженията му по този договор.

(3) При прекратяване на договора за концесия КОНЦЕДЕНТЪТ връща на КОНЦЕСИОНЕРА сумата по ал.1, заедно с натрупаните лихви, намалена с направените прихващания по ал.З или я прихваща срещу последното дължимо концесионно възнаграждение.

.............................................................

Чл. 15(2) За неизпълнение на задължението си по чл.6 КОНЦЕДЕНТЪТ дължи на КОНЦЕСИОНЕРА неустойка в размер на 1/6 част от годишното концесионно възнаграждение за всеки месец от забавата.

Основания за предсрочно прекратяване на концесионния договор

(2) Договорът се прекратява предсрочно в следните случаи:

1. разваляне поради неизпълнение по реда на чл.87 от ЗЗД;

2. обявяване на КОНЦЕСИОНЕРА в несъстоятелност - с влизане в сила на съдебното решение;

3. заличаване на търговеца - концесионер в търговския регистър;

4. по взаимно съгласие, изразено писмено;

5. когато в резултат на изпълнението на договора за концесия възникне опасност

за националната сигурност или отбраната на страната, за околната среда, за защитените

съ сзакон територии и обекти или за обществения ред.

 Права на концесионера при предсрочно прекратяване на концесионния договор

Чл.15. (1) Всяка от страните дължи на другата обезщетение за претърпените вреди и за пропуснатите ползи, които са пряка и непосредствена последица от неизпьлнението на задълженията й.

 Права на концедента при предсрочно прекратяване на концесионния договор

Чл.15. (1) Всяка от страните дължи на другата обезщетение за претърпените вреди и за пропуснатите ползи, които са пряка и непосредствена последица от неизпълнението на задълженията й.

 Минимално годишно концесионно плащане (възнаграждение)

Чл.8. (1) КОНЦЕСИОНЕРЪТ дължи на КОНЦЕДЕНТА годишно концесионно възнаграждение в размер на 8 770 лева без включен ДДС.

(2) КОНЦЕСИОНЕРЪТ трябва да плати концесионното възнаграждение за съответната година до 31 март на същата година.

(3) КОНЦЕСИОНЕРЪТ не дължи концесионно възнаграждение за първата година от сключването на този договор.

Чл.9. Плащането на концесионното възнаграждение се извършва по банковата сметка на община Сливен. Задължението за плащане на концесионното възнаграждение се смята изпълнено в деня на заверяване на сметката на община Сливен с платената сума.

 Забележка

Липсата на данни в партидата на концесията се дължи на непредоставена документация от органа, сключил концесионния договор.