Правилният избор на Хладилник

Правилният избор на Хладилник

Хладилникът е един от най-важните домакински уреди и с избора му трябва да се подхожда с голямо внимание. Когато планирате покупка на хладилник, първата и най-важна характеристика е размерът. Обърнете специално внимание на този проблем, в случай, че имате малка кухня. Запознати с всички функции и възможности на хладилниците, можете да решите кои от тях ще отговарят на Вашите изисквания.

Обем на хладилника
Хладилник с общ обем 200 литра е достатъчен за 2-ма души. Размери по-големи от 300 литра могат да се използват от 3 и повече човека. Размерът и функциите на хладилниците до голяма степен се определят от броя на отделенията им, поради което те са важен елемент при избора на хладилник.
Видове хладилници в зависимост от отделенията и камерите:
 
  Брой на отделенията:
Броят на отделенията с различна функция, се определят от дизайна на хладилника. Съвременните хладилници могат да бъдат оборудвани с фризер, мини бар, зони за свежи плодове и зеленчуци и други. Общият брой на отделенията може да достигне до 5.
 
Хладилници с една врата
Тези хладилници са с вградена камера. Могат да бъдат ниски и тесни, с малка камера, която обикновено се намира в горната част. Размерите на хладилниците могат да имат следните разновидности: височина 85-160 см, ширина 55 см, дълбочината обикновено стандартна - 60 см. Предимството им е ниската цена, която се дължи на опростения дизайн и функции. 


 
Хладилници с горна камера
При тези хладилници достъпът до камерата се извършва с отделна врата. Камерата е разположена в горната част на хладилника. Използва се за съхранение на продукти, които не изискват замразяване. Температурният диапазон е около 2 до 10 °C. Те са по-неудобни от хладилниците с вътрешна камера, тъй като при размразяване трябва да се отварят двете врати, но са с по-голям обем от хладилниците с вградена камера.

 
Хладилници с фризер
Това са най-популярните хладилници. При тях фризерът е разположен в долната част на хладилника. Съотношението на хладилната част към фризерното отделение е 3:1. Те предлагат по-голяма група от функции в сравнение с горепосочените видове, поради което са най-предпочитани. 

 
Три-камерни хладилници
В допълнение към фризера или камерата, някои хладилници разполагат с трета зона, наречена "Fresh zone”. В нея температурата е от 0 до 2 градуса. Тя е идеална за съхранение на бързо развалящи се храни, които не трябва да се замразяват. При такива условия, продуктите запазват свежестта и аромата си по-дълго.

 
Хладилници с четири или повече отделения
Те може да имат две отделни зони на свежест, като едната е с повишена влажност, използвана само за плодове и зеленчуци и камера за вино. Колкото повече камери има хладилникът, толкова повече възможности предлага за съхраняване на различни видове продукти, при оптимални условия за всеки отделен случай. Но не забравяйте, че големият брой отделения оказват влияние върху цената и размера на хладилниците.

 
Хладилници Side-by-Side
Те разполагат с две врати, които се отварят в противоположни посоки. Височината им може да бъде около 180 см, дълбочина - 60-80 см и ширина - 100 см.  Те са оборудвани с голям брой камери. Тяхното местоположение може да бъде различно, например фризерът може да се намира в страни и да заема половината от ширината на вратата или долу по цялата ширина на вратата. Тези хладилници са с голям капацитет и функции. Предназначени са предимно за ресторанти и големи домакинства.