Кога трябва да потърсим специалистЗнаете ли че...


- ако до четвъртата седмица от раждането детето не реагира на звуков дразнител; - ако до 6 месеца липсват гукане и лепет; - ако до една година не хваща предмети, закъснява с прохождането (норма от 9 месеца до 1 година и 4 месеца); - ако след 3та година не е проговорило или речта е само лепетна (срички); - ако след 5та година липсват звукове, произнасят се неправилно или се заместват с други; - ако заеква; - при всички случаи, в които родителят има съмнения или притеснения относно езиковото развитие на своето дете.
Знаете ли че...
- говорът и езикът са вродена способност, но се развиват след раждането и зависят от социалната среда; - тяхното правилно развитие зависи от здравословното състояние на детето, от неговата психика, интелект и нервна система; - децата проговарят, като подражават на възрастните, затова не е без значение комуникативната среда, в която те израстват; - овладяването на родния език преминава през определени закономерности, които са еднакви за всички деца и са приети за норма;
Етапи на развитие на говора и езика
- около 3 месец се появява "гукането" - детето произнася произволни звукове, наподобяващи Г, Х, К. Появяват се гласните А, О, У и съгласните П, Б, М. Звукосъчетанията в този период са израз на радост и добро общо състояние; - към 5 месец детето активно се заслушва в шумовете и звуците на средата, заглежда се в устните на говорещия и се опитва да им подражава; - към 6 месец се появява тъй нареченият " лепет " - произволно повтаряне на срички: та-та-та, ба-ба-ба, ма-ма-ма; - От 7ми до 12ти месец детето разбира голяма част от човешкия език, независимо от ситуацията и интонацията на говорещия; - на 1 година се появяват първите смислени думи, като често те имат обобщаващ характер, т.е. една и съща дума може да означава различни неща. В този период думата може да е на ниво сричка; - към 2 година се появяват първите изречения; в началото е налице дума - изречение, което постепенно се разширява; развива се потребността от общуване чрез говорене; - към края на 3 година говорът и езикът на детето са формирани; - в този преиод могат да се появят тъй наречените "физиологични итерации" (повтаряне на срички в началото на фразата, които наподобяват спазмите при заекването). Това състояние е временно и се дължи на неравномерното развитие на детската нервна система; - до 5 години звуковете С-З-Ц и Ш-Ж-Ч трябва да са преодолени, а звук Р до 6-7 година.
!!! Важно !!!
- някои говорни нарушения се предават по наследство, а други се придобиват по време на сензитивния период на развитие от 0 до 7 години; - говорните и езиковите нарушения могат да бъдат симптом на по - тежки нарушения - интелектуални, психически и др.; - нарушенията в говора и езика могат да доведат до проблеми в общото психично развитие на детето , дообучителни трудности и отклонения в поведението.