Честит празник ,будители народни......

Знаете ли, че са твърде малко държавите, които имат празник на духовността? Бихме могли да се замислим за причините да има такъв в България!
Сигурно първото нещо, което трябва да направим в такъв ден, е да се запитаме риторично колко са нациите, които като нас, българите, имат в своя исторически календар два духовни празника.

Твърде много са тежките моменти в българската история, но твърде силен се оказва българския ни дух! И за него е този светъл празник!

Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Г.Раковски, В. Левски , Хр.Ботев, Л. Каравелов, Ст. Стамболов са първите велики имена , за които си спомняме на този ден. Но те са само една малка част от българските войни, които ни показаха какво значи да обичаш майка България и да умреш за нея!

Поклон пред светлата им памет!

Днес е Денят на народните будители, но кой знае защо, не ми се пишат надъхващи и патриотични слова. Редно е да задам дежурният въпрос, който гласи: “А къде са днешните народни будители?!”,но той е толкова изтъркан от употреба, че просто е излишен. Както е излишен и отговорът му - че ги няма. Днес трибуна за народни будители няма, затова пък хора, които се самоизживяват като глас народен, винаги си намират трибуна. Впрочем такива личности винаги е имало, всички ги познаваме твърде добре. Те знаят отговора на всеки въпрос, те умеят да надвикат глъчката в кръчмата и с чаша в ръка заклеймяват нередностите в света, както и дават решения на съответните злини. Решенията пък най-често започват с: “Ако остане на мен, аз ще ги…!!!!”
И  като  начало   ,всеки един  от  управлящите  ни   трябва  да се  вгледа в себе  си  и  да помисли  ,какъв  " БУДИТЕЛ " е той?
 Помислете    , будители народни  какво  оставяте  след  себе  си?
                                                      Честит празник!