Стачките в Гърция си продължават

 

Гръцките стачки станаха пословично известни и в нашата родина след „Голямата зимна блокада” на нашата граница. Затова ние си знаем, че е приключение с елементи на изненада да се попадне в гръцка стачка, когато човек иска да си иде у дома.

В края на юни прескочих до Гърция за почивните дни, но поседях почти една седмица – хвана ме транспортната стачка. И само как стачкуваха – 2 часа сутрин, 2 часа след обяд и 2 часа вечер. Ако имах неблагоразумието да се кача на транспортнно средство нямаше да знам къде ще спре и дали ще имам шанс в рамките на един ден да се придвижа до определено място в определено време. Неопределеността от развоя на стачката побърква пътуващите и точно в разгара на стачката аз трябваше да се прибера в родината. КЕФ. Два-три дни ходих до гарата, за да си купя билет и да отпътувам. Първите дни попадах все във времето на 2-та часа стачка, дори първия път стоях един час на перона с надеждата, че все може и да мине влак, но не мина – тук като се стачкува нещата са на сериозно – нищо не минава. На другия ден като видях надписа на гишето направо си тръгнах, но хитро минах малко по-късно, за да разбера дали на следващия ден ще има влак, казаха да проверя 2 часа преди времето за пътуване – е, не пътувах, но все пак успях да се прибера, повече с постоянство и упоритост, отколкото с късмет.

В началото на юли се върнах в Гърция с убеждението, че в средата на лятото никой не е глупав да стачкува, защото местните разчитат на лятната работа, за да преживеят зимата, но не отчетох мястото, националността и афинитета към стачкуване. Гърците стачкуват, пак. Е този път само в селото, където съм аз, но стачкуват вече цял месец и то всеки вторник. Този път стачката е за мястото на селския пазар. Всеки вторник е пазарен ден, а микробусите на търговците точно в 10 часа започват да обикалят центъра и да свирят с клаксони. Съответно жадните за сензации туристи, като истински папараци, се струпват на пазара и снимат поредната гръцка стачка – нали са чували по новините за това явление, няма как да не го запечатат за спомен от седмичната почивка. 