Следпразнично

Мина Празникът на майките. Един от най-важните празници в детската градина. Много му се радвахме и много вълнения изпитаха майките. Обикновено в градините се прави следпразничен разбор кое как се е получило. И ние в нашата група си направихме такъв анализ. На мен ми се ще да споделя с вас, редовните читатели в блога, моите размисли и вълнения, споделени с "нашите" родители. Може би ще бъдот полезни за учители, които работят активно с радителите и за родители, които искат здравословен живот за своите деца и по-голяма активност в условията на детската градина.

Снощи преживяхме нашето осмомартенско тържество. Сигурно има родители доволни от него, сигурно има и недоволни, като след всяко тържество. Аз само съм много изморена все още и с усещането, че съм свалила голям товар от гърба си. И започвам да го подготвям за следващия товар. :-)

Сега ми се ще да кажа това-онова за най-провокативната в организационен план и като резултат част от това тържество: конкурса „Татко ми е страхотен готвач”.

Още веднъж поздравявам победителите: Иво Георгиев с неговото плато от панирани хапки, Георги Иванов със солената палачинкова торта и Валентин Михайлов със сладки хапки от бисквити и маслен пълнеж.

Резултатът на конкурса беше страхотен като естетически вид и вкус. Бяха представени типично български ястия: баница с тиква, мекички, пита, солена торта както и по-новите коктейлни храни като сладките и солени хапки, местни плата от сухи мезета.В това отношение нашата кулинарна изложба представи добре обичайното хранене на българина, независимо от неговата възраст: по-често пържено и печено, отколкото приготвено от сурови продукти. Но това е разминаване с основните тенденции в здравословното хранене и известно разминаване с някои от предварително обявените критерии: здравословност, оригиналност на използвани продукти и готварски техники и естетичност. Най-вече с първите два критерия за здравословност и оригиналност на продуктите и техниките. На първият критерий ние особено много държим, защото от няколко години, основната тема, по която работим е здравословният начин на живот на децата и детската градината като защитена територия. Най-здравословно за децата е храненето с разнообразни сурови плодове, зеленчуци и сушени плодове, риба, пилешко и телешко месо, хлебни изделия от пълнозърнесто брашно, широк диапазон от сурови или приготвени ядки: от орехите, фъстъците до царевицата, соята и баклата. В това отношение сем. Йоткови бяха прочели и разтълкували правилно критериите и аз искрено съжалявам, че тяхната салата от моркови, краставица, зеле, царевични зърна, риба тон и ролца от раци не беше сред наградените. Тя представя прекрасно идеите ни за здравословно хранене на децата: рибни продукти с незаменимите им мастни вещества, зеле и царевица за правилно функциониране на храносмилателната система, моркови за витамин А, необходим за очите. Освен това е лесна  дори за бащите за приготвяне. J Не съм специалист по диетология и няма да продължавам нататък, но съм искрено убедена, че точно с това трябва да се хранят децата. Макар и следпразнично поздравявам сем. Йоткови за техния избор на храна за нас и децата вечерта.

Знам колко е трудно да се променят хранителните навици на семейството дори в името на такова благородно дело като отглеждането на здраво поколение. Това предполага критичност към собственото хранене, промяна на вкуса (а това е мноооооооого трудно, особено за мъжете и бащите в семейството, които не могат да приемат, че грешат в хранителните предпочитания към тлъстичко свинско и сланина, консервирани меса за мезета и други подобни несъмнено вкусни, но и несъмнено нездравословни храни), творческо търсене на нови любими рецепти, както и на здравословни, биологично чисти продукти, постоянство в опитите да се организира непрекъснато здравословно хранене на семейството. Но сем. Йоткови със своята незаслужено пренебрегната салата ни показаха, че това не е невъзможно и не е непременно скъпо и недостъпно.

Да си признаем, сгрешихме и не спазихме и другото правило: ястията да бъдат приготвени от бащите. Явно петъчният ден не е времето, в което те се отдават на кулинарни занимания, дори в името на състезание. Явно е и, че ако искаме да проверим уменията на нашите бащи, ще трябва да организираме състезание в кухнята на групата или във всяка друга сграда, която има поне елементарни условия за готвене. :-)

Може да приемем, че основните грешки в организирането на тази част от вечерта беше наша, на двете учителки. Но аз бих казала, че основната грешка беше на родителският комитет. Той все още очаква заедно с нас да вземе няколко решения, а след това изпълнението да е изцяло наше, на учителките. Или ние да ви казваме какво да правите. А не би трябвало да е така. Вие сте големи хора и може успешно да се самоорганизирате. Да, вярно е, че заедно взехме решенията за това как точно ще премине празникът. Но ние очаквахме след това заседание да си разделим функциите: ние да се занимаваме с децата, с концертната част, а вие изцяло да поемете организирането и провеждането на коктейла и конкурса след това: как ще изглежда коктейлната маса и кой ще отговаря за това, какво е необходимо да се набави за нея, как ще се оценяват ястията, как точно ще се организира това оценяване и кой ще го извършва, кой ще брои гласовете, кой с какво да бъде награден и кой да купи наградите….Виждате колко много организационни задачи имаше около коктейла само. И като сложите и още толкова задачи около концерта и вашите подаръци, стават ясно 2 неща: 1)че ние, двете учителки и лелята, няма как да се справим качествено с всичко това и 2) че се нуждаем от много повече помощ от ваша страна не, ами се нуждаем от разделяне на отговорностите и изцяло поемане на тази част от тържествата от вас, членовете на родителският комитет. Необходими са повече усилия и повече самостоятелност от ваша страна. В случая необходимо беше още едно заседание по ваша инициатива, дори без наше присъствие,  за разпределение на отговорностите и задачите. След това можехте да договорите с нас решенията, необходимата помощ от наша страна и нуждите от пари.

Въпреки тези проблеми, ние се радваме и гордеем със случилото се. То е основата, върху която можем да градим нашето сътрудничество и партньорство.

В мен все още стои образът на красивата, отрупана с неустоими ястия маса и прекрасната кошница с цветя, подарък за групата от г-жа Галя Димитрова      

Светът се променя и ние трябва да се променяме. Той вече се храни по-здравословно и съответно живее по-здравословно, мъжете са световно известни като готвачи и са много грижливи към здравето си. Бавно и постепенно и ние трябва да променяме хранителните си навици и мъжете по-смело да се състезават със собствените си жени за лидерство в Новата кухня.

А вие, родителите и родителският комитет трябва да намерите своето място и да бъдете нашите равностойни партньори в усилията ни да организираме незабравими тържества и да работим заедно за развитието на едно щастливо, възпитано и самоуверено поколение.