Помощ! Вулгарни думи и псувни в детската градина !

Колеги и съмишленици,

Докато пишех тук, преди малко в новините на бТВ се представи като "новина" факта, че 1/3 от децата в детските градини псуват и употребяват вулгарни думи. Не ми трябваше бТВ, за да знам че е така. Но това за мен сякаш беше капката, която преля чашата.

Признавам, че ние с колежката не можем да се справим. В групата ни има деца от всякакви възрасти: от 3 год. до 6 год. И всички знаят "лошите" думи и ги употребяват. Нали се сещате, че сме правили всичко обичайно: знаят разликите между добрите и лошите думи, знаят как действат лошите думи, забранявали сме ги, играли сме дидактични игри и какво ли не. Говорили сме и с тях, и с родители - без видим резултат. Родителите обвиняват едно дете, което наистина "повлече" крак преди три години и започна да псува "като каруцарин". То действително е най-опитно в псувните, но ние контрираме, че всяко дете е с "принос" в употребата на вулгаризми. И че като направим забележка и попитаме, децата чистосърдечно признават, че "татко така казва когато го изпреварят" или дори "така казва на мама" или "мама така ми казва". Дори забележката ни, че "вие от нас не сте чували такива думи и за това не искаме и ние да ги чуваме" имат ефект от ден до пладне.

Когато чуя псувня или вулгарна дума от устата на дете се чувствам толкова неуспяла и безсилна! Тогава мисля за себе си като за неуспешна учителка и ми се ще да избягам от занималнята. Малко са нещата, които толкова много ме засягат както тези думи.

Кажете ми какво да правя! Помогнете ми! Споделете как вие се справяте с този ужас!