За резултатите от анкетата

Какво ще промените в работата си през новата година?

  • 22.86 % Гледната си точка за целта на пребиваване на децата в детската градина  
  • 15.24 % Отношенията си с колегите  
  • 20.00 % Организацията на средата  
  • 27.62 % Формите за работа с родителите  
  • 14.29 % Методиката на обучение  

105 гласа

24.02.2009 година

 

            Преди близо два месеца пуснахме в общността анкета, за проучване на нагласите за промени в работата през новата година. Целта ни беше да видим как са йерархизирани някои важни страни в работата на хората от детските градини. Вторият месец от 2009 година е време, в което можем да видим какви са резултатите.

            Както се вижда от данните на 24.2.2009г., убедително води намерението да се променят формите за работа с родителите (27,62%). Явно хората,  посещаващи общност „Предучилищна педагогика” са на ясно, че новата фаза в развитието на обществото настоятелно изисква и нови взаимоотношения с родителската общност, и нови форми на работа с нея. Време е учителите да погледнат на модерните родители като на партньори в работата по отглеждане и възпитание на децата и да разтворят широко вратите на групите за тях. Нещо повече. Време е да осъзнаем, че основната отговорност по възпитанието на децата носят семействата, а детската градина е само техен професионален помощник. Така с много по-голяма убедителност ще търсим тяхната подкрепа и помощ, а те ще помагат на детската градина по един много по-ефективен начин. Назрял е моментът детската градина да делегира много повече права и отговорности на родителската общност не само формално, но и реално като остави в техни ръце много от дейностите, които сега пречат на учителките да си вършат качествено работата с децата като рекламната дейност, спонсорството, поддръжката на материалната база, празниците и развлеченията и да съсредоточи своята дейност върху най-важното: отглеждането и възпитанието на децата.

            Обществото е в период на демократизиране и в него се инициират повече от една гледни точки за целта на пребиваване на децата в детската градина: учене, отглеждане, забавление.Второто място на този проблем в анкетата ( 22,86%) е обективна реалност.Професионалната общност е поставена в условията да осмисли и да реши в конкретния случай на всяка детска градина, на всяка група и дете, какво точно искат родителите и дали тя е готова да предложи точно този вид услуга. Родителската общност се разслои по много показатели, включително имуществени, философски и религиозни и се появиха нови, до вчера нечувани в България форми и програми за отглеждане на деца от предучилищна възраст, които професионалната общност все още не е осмислила и приела. Често пъти самите родители поставят въпроса какви точно базови умения и качества на личността искат да развият децата на тази възраст и съответно търсят подходящи програми, които гарантират такова развитие.

            Предметно-материалната среда, в която децата взаимодействат и живеят е лицето на всяка програма. Колкото по-богата е тя, толкова повече възможности за действие и взаимодействие предоставя. Естествено е грижата за нея да е важна за предучилищниците – учители и родители и тя да заема важното трето място ( 20,00%) в отговорите на нашата анкета. Обществото наложи и тук нови изисквания в изграждането на цялостни концепции за организацията на средата, в които на преден план са изискванията за

  • предизвикателност, функционалност, интегративност, комбинативност и безопасност;
  •  богатство и разнообразие на дидактични материали, техника и съоръжения за игра и дейност;
  • плътност на възпитателното въздействие.

Явно участниците в анкетата нямат сериозни проблеми нито в отношенията с колегите (15,24%), нито с методиката за работа с деца от предучилищна възраст ( 14,29%). Все пак данните показват, че без да са водещи, тези показатели са важни за занимаващите се с предучилищно възпитание и са обект на тяхното професионално внимание. Може би е добре обект на едно следващо проучване да бъде какви промени са настъпили в методиката на практиката и  кои страни на методиката са проблемни днес.

Обичайната практика в българските детски градини до сега е екипната работа в групата. За това и отношенията с колегите са много по-важни за детските учителки, отколкото за учителите в която и да е друга училищна степен. За съжаление много малко са детските заведения, в които се полагат специални грижи за развитието на екипите. Така да се каже, те са оставени на стихийните сили и на традиционни методи  и техники на работа. Сега, когато във фирмите се използват широко модерните форми на тиймбилдинга, в детските градини се разчита добрите неща да се случват от само себе си. Липсата на модерни форми на социален живот може би е още една причина младите да избягват детската градина като поле за професионална изява.

Без да претендира за представителност и научност, първата анкета за годината е реална снимка на действителността в детските градини. Тя нагледно показва демократизирането на предучилищното възпитание и основните места на промени в него: взаимодействията с родителската общност, гледната точка към целта на предучилищното възпитание и концепциите за модерната възпитателна среда.

Приканваме всички съмишленици да публикуват материали, в които да потърсим нови решения на тези проблеми.