Дворът на детската градина - начин на употреба

 

Мьолн.wmv

ИдеиДвор.wmv

Днес валя. В задушната занималня децата уж се заиграха, но през десетина минути все някое ме питаше: „Госпожо, ще излизаме ли навън”?

Към 9,45 часа дъждът спря. Реших, че няма да измъчвам повече децата и….излязохме в мокрия двор. Още в първите пет минути познайте къде се насочиха всички деца?! Познахтееееееее: към мокрия пясък в пясъчника и към една огромна локва наблизо. Закипя трескава дейност: в кофички се носеше вода и се строяха пясъчни замъци, същите като на морския бряг. Други деца просто щастливо джапаха из водата, не очаквали такъв подарък в този дъждовен ден. Трети месеха калта край локвата с босите си крака. Е, някои се подхлъзваха и….тупваха в хлъзгавата кал. Мръсни крака и дрехи, блеснали очи и дори сълзи в тях от много емоции….

И си спомних двора на немската детска градина в гр. Мьолн, край Хамбург, където прекарах една седмица през юни.

Градината беше тригрупна и има много какво да ви разказвам за нея, но сега искам да ви разкажа за принципно различната концепция за организация на двора.

Но може би първо да ви припомня какво представлява двора на една българска детска градина?

Абсолютно всеки двор на ДГ е разделен на площадки за отделните групи. И на всяка площадка има: 1 бр. пясъчник, 1 бр. люлка, 1 бр.пързалка с еднаква големина на всичките площадки. Останалото пространство е заето с малко дървета, отделни полянки с прегоряла от слънцето трева и…….ОГРОМНИ пространства, покрити с асфалт или с плочи – ужас за горките детски колена и нослета.Много рядко в някой двор ще има нещо допълнително – къщичка за сюжетна игра, пергола за скриване на групата от слънцето, механизирано пате. Не е необходимо да знаеш колко групи има в детската градина – достатъчно е да преброиш пясъчниците или люлките и ще разбереш…..Такъв е дворът на ПОЧТИ ВСИЧКИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ  в България поне от тридесет години насам. Сменят се правителства, смени се социалния строй, ако вярваме на политиците, сменят се програми, но за него, дворът на детската градина,  никой никога не е помислял даже да го промени: скука,  еднообразни дейности и нито една, която да зарадва детското сърце.Защото този двор върви в комплект с госпожа, чието основно задължение е да следи някой да не падне от някъде и речника, с който тя борави на двора съдържа главно забрани: „Не се катери по катерушките да не паднеш!”, „Не се люлей високо – ще паднеш!”, Не тичайте, ще се изпотите!”, „Не изнасяй пясък извън пясъчника!”. Всяка колежка може да продължи без да се замисли списъка.

С какво ме плени дворът на немската детска градина?

1. В него имаше САМО ЕДНА тясна пътечка от плочи около сградата. Всичко останало е или трева, или пясък. Да му е кеф на дете да падне!

2. В него има всичко по едно: един огрооооооооооомен, половин двор голям пясъчник с мноооооооого пясък, а край него – водна помпа, с която децата успешно се справят и не спират да помпат вода и да я насочват по направени от тях вади в пясъка; една къщичка за сюжетни игри с всичко необходимо: маси, столчета, кукленско легло (куклите се изнасят отвътре); едно огромно индианско типи; една пързалка, поставена върху изкуствен хълм, един батут, една двойна (с две) люлка; един кораб.

3. Около седемдесет деца играят заедно в прекрасни отношения! 

На двора немските колеги НЕ СА ЗАЕТИ да контролират децата по начина, по който го правим ние. За това пък са непрекъснато заети с някаква дейност.ОСНОВНИЯТ МЕТОД  за работа с децата е само един: ЛИЧНИЯ ПРИМЕР! Те, например, смятат, че единственият начин да научим децата на трудолюбие е….да виждат учителите си непрекъснато заети с трудова дейност и да бъдат включвани самите деца във всяка дейност. Боже, тези хора като че ли не са и чували за интерактивни методи и какви ли не още методи с дълги имена в детските градини! Как ли без тях израстват тези толкова неизтощимо работливи, точни и прецизни германци?!

При тях практически няма гости в ролята на наблюдатели от ООН. Щом си влязъл в градината, тутакси те включват в дейност: ако е рано сутрин при приема - ще рисуваш заедно с децата, ще режеш хляб за закуска, ще рисуваш на двора, ще репризираш скъсани покривки, ще правиш гъбка или човече от филц…..ВИНАГИ ще ти намерят работа!!!!!!! И ти ще бъдеш щастлив да работиш, заобиколен от толкова дружелюбни и ЛОВКИ деца!

И можете ли да си представите: немските деца НЕ ЧУВАТ думата „НЕ”! Сами видяхте, че им е разрешено да правят всичко в този детски рай. Ако все пак се налага да се отклони дете от някаква дейност – обикновено се извиква и се насочва тутакси към по-подходяща дейност или се моли да помогне нещо на някого. Всички говорят тихо, и както не веднъж съм отбелязвала тук: бележките се правят с най-тихия глас, едва ли не на ухото на провиненото дете!

В същото време не се налага да кажеш нещо на дете два пъти. С едното казване – и детето с готовност се захваща да направи това, за което го молите! Такива позитивни отношения между деца и учители!

И не ми пишете, че там е така, ама тук не може, защото лелите…, защото родителите…., защото директорката…., защото правителството…., защото ДОИ-тата…., защото…..Ще ви напиша любимата си мисъл: Който иска да направи нещо – намира начин, който не иска – намира причина!

Дано и утре вали – обещах на децата отново да цапат в локвата!