Животните лекуват

През 70-те години на миналия век учените установили, че животните са не само сладки домашни любимци, но и истински доктори. Анималотерапията /животни лекуват хора/ е нетрадиционно, но изключително приятно и ефективно лечение.
Привържениците на анималотерапията твърдят, че домашните любимци са способни да избавят от умора и да допринесат за цялостното подобряване на здравословното състояние на децата. Според направени изследвания е установено, че деца, които имат домашни любимци или са често в пряк контакт с животни, са значително по-уравновесени, спокойни, енергични и позитивно настроени.

След осъзнаването на терапевтичното значение на животните и благотворният им ефект върху цялостното здраве, животните започват да се използват целенасочено в нетрадиционната медицина. Но става дума за специално обучени животни, а не само за домашни любимци. Така възниква анималотерапията и нейните подвидове:

Канистерапия – лечение с кучета

Замисляли ли сте се, че докато с детето разхождате четириногия си приятел, всъщност си правите една чудесна тренировка. Смята се, че чрез канистерапия успешно се лекуват истерии, неврози и психози. Кучетата имат и способността да предусещат епилептични припадъци.

Фелинотерапия – лечение с котки

Котките също лекуват неврози, вибрациите от мъркането им действат изключително успокояващо, а учените смятат, че продължителното съжителство с котки укрепва имунната система. Поради изострената си чувствителност, котките бързо усещат, когато някой е болен, инстинктивно се навъртат около него и лягат на болното място. Така например, ако изпитвате болки в областта на корема и сложите домашното коте да легне върху вас, е много вероятно болките ви да изчезнат. Биополето на котките е изключително силно, което ги превръща в чудесни доктори за всякакви болежки.

Хипотерапия – лечение с коне

Терапията с коне оказва благотворно влияние при деца с психични и неврологични проблеми, както и при страдащи от заболявания на опорно-двигателната система. Умствената изостаналост  и заболяванията на стомашно-чревния тракт също се повлияват добре от хипотерапията. В някои страни дори са създадени центрове за лечебна конна езда. Чрез хипотерапия се лекуват и някои психомоторни заболявания – загуба на равновесие и липсваща координация на движенията.

Делфинотерапия

 Контактът с делфини намалява психичното напрежение и увеличава способността за концентрация, което помага на деца с говорни проблеми (ако заекват или пък все още не са проговорили). Делфинотерапията се прилага и при деца, страдащи от церебрална парализа , аутизъм , синдром на Даун.

Рибките също влизат в ролята на доктори

Установено е, че съзерцаването на аквариум с рибки действа изключително успокояващо и води до намаляване на стреса . Специален вид риби пък лекуват редица кожни заболявания. В Турция се намира балнеологичен комплекс с минерални извори с температура от 37 градуса, където виреят въпросните рибки. Те буквално почистват кожата от бактериите, причинители на заболяването.
Животните и техния лечебен ефект намират място и в психотерапията, където като лечебно средство се използват звуци, издавани от животни, и образи на животни (снимки, рисувани картинки, а може и видео).