"Всички се раждаме гении и ни образоват до невежи"

Изключително интересно четиво, мисля че на всички ще бъде интересно да прочетат статията на Разбивачa на митове Adam Savage, включена в септемврийския брой на Popular mechanics. В нея той посочва 3 начина за по-добро обучение в областта на естествените науки:

1. Оставете учениците да си изцапат ръцете

"Наистина е трудно да възприемеш нещата, които просто ти се казват – аз знам, че не мога да уча добре по този начин. Ако учениците могат да си изцапат ръцете в часовете по природни науки те по-добре ще асимилират информацията. Можете да преподавате за повърхностното напрежение на водата, но това няма да е така ефективно, колкото да направите един прост експеримент с игла и еднораменна везна.

2. Да, трябват повече пари за наука

Ние често откриваме, че най-елегантното решение е и най-евтиното, но на нас въпреки това са ни нужни значителни средства. Направо ме влудява това, че когато се свиват училищните бюджети, първото нещо, което се реже са техническите материали, с които учениците да се упражняват, и така учениците нямат друг избор, освен просто да слушат научни теории. Много от моите приятели, които преподават в училища, си купуват материали със собствени пари. Хората казват: „Не може просто да се хвърлят пари за решаване на проблема”. На всяка цена и със всички средства трябва да се хвърлят пари за решаване на проблема! Изучаването на наука чрез експерименти води до иновативност, вдъхновение, интуиция и посвещаване.

3. Радвайте се на грешките

Един добър учен ще ви каже, че да сгрешиш е точно толкова интересно, колкото и да си прав. Децата трябва да знаят, че учителите и книгите не съдържат всички отговори – и това е нормално. Понякога дори неуспешният експеримент е добър начин за учене.”

Ако се пренесем обратно в България, тази кандидатстудентска кампания завърши с един много хубав резултат – въпреки многото незаети бройки в различните нароили се български ВУЗ-ове, беше отчетено възраждане на интереса към техническите специалности, след дългите години в които на мода бяха икономиката и правото. Но нещата не опират само до желанието на младите хора. Много по-важно е какво ще получат реално през годините на своето обучение, за да бъдат полезни и за себе си, и за страната.

Сегашната образователна система, базирана на принципа на „запаметяването” просто отегчава учещите до смърт…противно на тяхната естествена любознателност. Истинското учене е обратно на отегчението – то е въодушевление. Ето защо Bucky Fuller е казал: „Всички се раждаме гении и ни образоват до невежи”

И още нещо - ученето, любопитството и вдъхновението не бива да спират в деня на дипломирането!