0 0 гласа

Fly-over in NYC: Нов апогей на административната безмозъчност!

 
Дали има някой, на който може да му хрумне да направи нещо толкова глупаво, като да лети с Боинг 747 и два придружаващи изтребителя F-16 ниско над небостъргачите в Манхатън без особена основателна причина? Съгласно закона за неограниченото човешко слабоумие1 разбира се може!
А необходимото условие е да заемаш достатъчно висок пост в американската държавна администрация. И така, ето историята:

Луис Калдера, директорът на военния офис на Белия дом, дава миналата седмица зелена светлина за излитането на Еър Форс Уан в компанията на двата изтребителя за заснемане на фотосесия в околностите на Ню Йорк. Целта на занятието е да се обнови снимковия архив на президентския самолет, който както изглежда в последните години не е имал много време да почива. Сами по себе си нещата дотук изглеждат достатъчно тъпи, но абсурдът кулминира всеобхватно, след като никой в администрацията не се сеща да предупреди горките жители на Ню Йорк за цялата тази акция. В следствие на това, те бързо изпадат в паника при гледката и близо хиляда души се евакуират. Е.. все пак е разбираемо. Последният път, когато са виждали ниско летящи Джъмбо джетове, беше на злощастния 11ти септември преди осем години. И така, както пише в този блог, мероприятието се превръща в тест ала "Дай да видим, колко човека можем да накараме да скочат от прозореца на 68мия етаж".




Честно казано бях изненадан от тази история. Като цяло харесвам хората около Барак Обама (включая него) и не мислех, че толкова скоро ще се издънят с нещо толкова очебийно глупаво. По неговите думи той самият не е знаел, както не е знаел и кмета Блумбърг, и сега най-вероятно ще хвърчат глави.

От друга страна реших да видя колко би струвала една такава фотосесия и по някои много груби и съмнителни сметки стигнах до сумата от над 320 хиляди долара. Това включва следните допускания: разходът на Еър Форс Уан на час във въздуха е 60000$ , същият разход за един F-16 е 50000$, общо трите самолета са летели 2 часа (по моя преценка), а разходите по самата фотография не са включени. Естествено 320 хиляди са капка в океана от държавните разходи, но защо да ги даваш за да летиш с три самолета около статуята на свободата, когато всичко това може да се свърши с Photoshop за половин час от земята?



1Закон:
Lim time -> t (Human_Idiocy) не съществува за никое t ≥ 0!

Доказателство:
Доказателството е очевидно и затова се предоставя на читателя.