Обявиха Путин за светец

Култът към личността на руския президент Владимир Путин започна да взима напоследък все по-големи размери. След манията по неговите портрети и матрьошки с неговия лик, религиозна секта го обяви за светец

 

В село Большая Ельня, близо до Нижни Новгород от няколко години действа религиозната община „Църквата на майка Фотиния Светоносна“, която се покланя пред Богородица. Последователите на сектата обаче имат и друг обект за почитание. Това е човекът, който всеки ден може да види по телевизора и за когото пишат всички вестници. Това е руския президент Владимир Путин. Той е почитан не само като глава на държавата. Майка Фотиния е припознала в руския президент...преродения апостол Павел.

Встъпването във втория мандат на Путин е отбелязано от църковната общност като официален християнски празник с богослужения и всички необходими церемонии.

Главата на новата църква майка Фотиния, със светско име Светлана Фролова, е нарекла своята обител Възкръсващата Русь. Последователите на църквата на майка Фотиния смятат, че второто пришествие на Христос вече е факт. Дори повече. Те смятат, че на планетата ни в момента живеят цели седем Божи Синове и седем Антихриста. Един от синовете Божи е не кой да е, а именно Владимир Владимирович Путин. Според Фотиния човешкият върховен глава е слезналият на земята Апостол Павел, който според Новия Завет, отначало е бил Савел и е преследвал християните, а след това прозрял, получил името Павел и станал ярък проповедник на христовото учение.

Портретът на Владимир Владимирович е окачен редом с иконата на апостол Павел в църквата на новата вяра. Путин, като апостол Павел, дойде на света за да обърне към правата вяра колкото се може повече хора, казва майка Фотиния. На него сега му е трудно, но въпреки всичко, зад него вървят много хора, заявява Фотиния.

Във вероучението на Фотиния роля има и главата на Руската православна църква Патриарх Алексей II. Според основателката на новата община, той е въплъщение на Пилат Понтийски. Неговата мисия обаче, не е да си измие ръцете предавайки Христос на смърт, а активно да пречи на ново разпятие. Освен това Алексей II трябва да бъде нащрек. Заговор срещу Христос зрее сред неговите подчинени. Епископът на Нижни Новгород и Арзамас - Георгий в йерархията на Фотиния е юдейския първосвещеник Йосиф Каифа.

Възкръсващата Русь е устроена като всяка православна църква. Там извършват богослужения, кръщават, опяват и разбира се приемат пожертвования. Именно със тези средства последователката на „Апостол Путин“ си е построила триетажна каменна вила с кулички в центъра на селото. Правоохранителените органи на Нижни Новгород обаче имат друга версия. Известно е, че Светлана Фролова е осъдена през 1996-а година за мошеничество и е прекарала зад решетките година и половина. В началото на деведесетте е успяла да присвои десетки милиони рубли като директор на търговска железопътна база. Руското МВР смята, че именно тези средства Фролова е вложила в новото си начинание – църквата. Интересното в случая е, че учението на майка Фотиния предижда специално място за душите на крадците- Планетата на роботите.

Путин не е единствения политик почитан от жителите на необятната руска страна. В края на миналия век във Волгоград се появява Партията на космическите комунисти.

Техният Лозунг е: „Христос и Ленин – умът, честта и съвестта на епохата“. Вместо знамена те носят три портрета: на Христос, Ленин и Карл Маркс. Идеологическата платформа на космическите комунисти е марксизъм-ленинизма в съчетание с християнската религия и теориите на Порфирий Иванов, Рьорихов, Блаватска и още няколко източни култа основани на вярата в прераждането на душите.

Всеки член на партията свято вярва, че се явява превъплъщения на велик човек. Сред членовете на партията са Фридрих Енгелс, цар Давид, Исус Христос, Йосиф Сталин и много други. Християните-ленинисти на два пъти искат от областния съд да бъдат регистрирани като обществена организация. Съдът им отказва с мотив, че на партията са и присъщи всичко признаци на религиозно обединение.