Средностатистически

Живял някога един човек. По средата между екватора и полюса. Дали в южното или в северното полукълбо не е ясно.

Бил среден на ръст. Със средно образование, което завършил със среден успех.

Нито много богат, нито много беден. Бил женен. Имал едно-две деца. Жена му била средна хубост. Той самият не бил нито красив, нито грозен. Косата му не била нито светла нито тъмна. Като на този с когото вчера се сблъскахте на улицата.

 Имал среден успех с жените. Онази му работа също била средна по размер, което разбира се е много по-добре, отколкото да е малка по размер.

Не бил нито щастлив нито нещастен.

 Като млад се занимавал със спорт, но нямал големи успехи. Може да се каже, че бил средно щастлив, а също и че бил средно нещастен.

 Като всеки нормален човек ставал сутрин. После закусвал нещо обикновенно. Например препечени филийки с маргарин и сладко. Ходел на работа, която не обичал, но пък не може да се каже и че мразел работата си. Обядвал сандвичи. Или супа. Всъщност ние не знаем, какво точно е обядвал, но можем да предположим какво яде един средностатистически човек. После се прибирал с колелото, или с трамвая, или с каквото обикновенно се предвижват там в неговите географски ширини. Сядал с приятелите да изпие по едно и се прибирал. Биел малко децата си и още по-малко жена си. Понякога правили секс. Жена му, като повечето жени, не била съвсем задоволена. Понякога мечтаел, но не прекалявал.

Един ден, когато човекът бил на средна възраст, пред дома му спрели много хора. Едни хора в костюми позвънили на вратата му. Той им отворил. Добър ден, казали те. Добър ден, казал им той. Вие сте избрал за средностатистическия човек на планетата, казали костюмираните хора, подарили му паметен знак и му дали средна сума пари. След тях нахлули на тълпа журналистите и прекъсвайки се един друг му задали хиляди въпроси. Питали го странни неща. Като, дали някой в рода му се мислел за чайка. После си отишли.

Цялото семейство се гледали по вечерните новини.

 После човекът отишъл да се почерпи. Пил повече от обичайното. След което се прибрал. Заседнало ми нещо тука, казал на жена си. Какво ти е, попитала го тя. Все си мислих, че съм нещо, а то кво? Попитал човекът риторично.

После умрял. A може и да не е умрял...