Счетоводство на онлайн магазин

Парите обичат счетоводството, така че когато управлявате онлайн бизнес, просто трябва внимателно да водите счетоводството си. Това е един от ключовете към вашия бъдещ успех. В крайна сметка само благодарение на счетоводството ще можете да проследявате паричните разходи и приходи. Ще разберете кога ще се появи първата печалба или ще разберете, че трябва да се откажете от някои разходи. Това ще ви позволи да систематизирате и рационализирате финансите си, както и да избегнете неприятни изненади в бъдеще.

Регистрация на онлайн магазин

Ако все още не сте документирали вашия онлайн магазин, горещо ви препоръчваме да го направите. За сериозен бизнес този момент е наистина важен. Големите предприятия и компании просто няма да искат да си сътрудничат с онлайн магазин, който не е регистриран. Ще ви бъде много трудно да сключите споразумение с някого.

Има две форми на регистрация на онлайн магазин: едноличен търговец /ЕТ/ или дружество с ограничена отговорност (ЕООД, ООД).

Първият вариант е подходящ за вас, ако не планирате да развивате голям бизнес и сте негов едноличен собственик. Този вид онлайн магазин се отваря лесно. Освен това можете да го затворите без проблем - при желание или необходимост. Въпреки това, бизнес, регистриран като индивидуален предприемач, не може да бъде пререгистриран на друг собственик или продаден.

Регистрирането на бизнес като дружество с ограничена отговорност се препоръчва за тези, които откриват бизнес с партньори. Ще можете да документирате правата и задълженията на всеки собственик. Ако в един момент решите да се разделите с партньорите си, тогава няма да имате проблеми. Освен това дружеството с ограничена отговорност може да бъде продадено или пререгистрирано на друг собственик. Но за да затворите такъв бизнес, ще трябва да похарчите много пари и време.

Информация за купувача

 
Сайтът трябва да включва:
име на онлайн магазина;
местоположение на онлайн магазина;
условия за приемане на рекламации;
характеристики на всеки продукт;
цени на продуктите; цена на доставката;
процедура за плащане на поръчката;
гаранционен срок.

Може да се наложи да включите и допълнителна информация в зависимост от естеството на продукта във вашия онлайн магазин.

Ако горната информация липсва, може да бъдете подведени под отговорност за нарушаване на потребителските права. Следователно не си струва риска. По-добре е веднага да подредите всичко според правилата.

След като всички основни важни въпроси, свързани с регистрацията, са решени, можете да започнете да систематизирате счетоводството си. Ако сте на етап разработване на онлайн магазин, тогава разходите ще трябва да включват и разходите за неговото създаване. Освен това трябва да се вземат предвид следните точки:

разходи за хостинг;
разходи за реклама;
покупко-продажба на стоки; връщане на стоки и др.
Наемане на счетоводител или счетоводна кантора

Воденето на счетоводството на собствения ви бизнес не е лесна задача, защото трябва да вземете предвид толкова много неща. Страхувате ли се да не направите грешки в числата или да забравите нещо? Просто използвайте счетоводни услуги на счетоводител на свободна практика или счетоводна кантора, за да следите приходите и разходите си. Но решете сами кой вариант да изберете. 

Счетоводител на свободна практика


Счетоводителят на свободна практика е самостоятелен професионалист, който предлага счетоводни услуги на различни клиенти.

Предимствата на този вариант включват:

Гъвкавост
Счетоводителят на свободна практика може да се адаптира към нуждите на вашия бизнес.

Личен подход
Счетоводителят на свободна практика ще има повече време да се съсредоточи върху вашите нужди.

По-ниски разходи
Счетоводителят на свободна практика обикновено начислява по-ниски такси от счетоводна кантора

Недостатъците на този вариант включват


Липса на опит. Счетоводителят на свободна практика може да няма опит в счетоводството на онлайн магазини. Счетоводителят на свободна практика може да не е на разположение, когато имате нужда от него.

Счетоводна кантора

Счетоводната кантора е фирма, която предлага счетоводни услуги на множество клиенти.
Предимствата на този вариант включват:
Опит и достъпност
Счетоводната кантора има опит в счетоводството на онлайн магазини и обикновено е на разположение по всяко време. Счетоводната кантора може да предлага специфични услуги, които са подходящи за вашия бизнес.

Важно
С правилния избор на счетоводител можете да сте сигурни, че вашият онлайн магазин води правилно счетоводно отчитан и че отговаря на всички нормативни изисквания.