Как да поддържаме дъската за рязане

Дъската за рязане е може би най- мръсното нещо в едно домакинство. Тя има досег до храни от различен вид и произход, което носи огромна опасност от разнасяне на различни микроби, бактерии, дори и заболявания. Поради тази причини, именно дъската за рязане трябва да бъде най- често и най- добре и акуратно почиствания предмет не само в кухнята, но и в цялата къща. Как да почистваме дъската за рязане, как да я поддържаме в изряден вид и как да редуцираме риска от разнасяне на бацили при нейното използване?

Отделни дъски за всичко

Колкото и непрактично да изглежда, в кухнята си всяко домакинство трябва да има поне две дъски- една за рязане на плодове и зеленчуци и друга за рязане на месо. От хигиенна гледна точка е недопустимо на дъската, върху която се режат сурови продукти от животински произход, да се режат и такива с растителен произход. Истината е, че бактериите в суровото месо са много упорити и лесно могат да се прехвърлят върху плодовете и зеленчуци. А това е изключително опасно, особено ако последните ще се консумират пресни. Не трябва да се забравя, че единствено термичната обработка, каквато е налична при готвене, може да унищожи вредните бацили от несготвеното месо.

Подходящо почистване

Простото изплакване с вода и препарат за съдове не е достатъчно за да почисти добре дъската за рязане. Необходими са по- крути и сериозни мерки, с подходящи продукти. Върху дъската за рязане не е препоръчително да се използват агресивни препарати. Тя може да се почисти или в съдомиялна на високи градуси или да се потопи във вряща вода, ако материалът на дъската го позволява, или да се третира с натурални продукти, с цел избягване на риска от натряване с остатъчни химикали от препарати. Оцетът, както и сместа от лимон и сода бикарбонат вършат чудеса, почистват отлично и елиминират всички бактерии, натрупали се върху дъската, при това в дълбочина.

Често подновяване

В някои домакинства една дъска за рязане се използва в продължение на много години. Това е огромна грешка. Дъската за рязане трябва да се сменя периодично. Поднодяването с нова не е голяма инвестиция, но за сметка на това осигурява спокойствие откъм хигиена. Наранената повърхност на дъската и следите от рязането с нож, са потенциално опасни, тъй като в тях се наслояват мръсотия и микроби, които в някои случаи не могат да се почистят и се пренасят върху хранителните продукти, които се режат върху тази дъска.

Подходящ материал

В миналото дъските за рязане са се изработвали изцяло от дърво. Преди няколко десетилетия пазарът започва да се залива от пластмасови дъски. Днес, особено популярни са стъклените, които макар да изискват използване с по- голямо внимание, са много по- практични, лесни за поддържане и устойчиви на наранявания и надрасквания. Не би било преувеличено, ако се каже, че стъклените дъски за рязане са една наистина отлична опция.

Дъската за рязане трябва да бъде винаги поддържана изрядна и чиста. Все пак на нея се поставят храните, които след това се консумират. Поддръжката на една дъска не отнема много сили, време и енергия, но може да спести много главоболия.