нов ЗНП

    Колеги, днес имахме удоволствието да присъстваме на обсъждането на проекта за нов ЗНП в Пловдив. На срещата лично присъства министър Сергей Игнатов. Министър Игнатов декларира, пред участниците в кръглата маса, че мнението на заинтересованите ще се вземе под внимание. Като изключим закъснението близо 2 часа, и хвалебствените слова на някои директори, струва ми се направените предложение бяха не само на ниво, но има вероятност и да доведат до желаните промени.

 Онова, което ме притесни, бе всеобщото мнение, че едни учебник е по-добър вариант от сегашната възможност да избираш измежду няколко варианта по един предмет. Струва ми се изказаните доводи по този повод, че в някои учебници, например по физика, липсвали два дяла, могат да бъдат разрешени и не чрез такива кардинални промени. Един учебник не унищожава ли правото на избор и възможността авторските колективи да се конкурират по между си, като така създават по-стойностни продукти.

 За съжаление не можах да дочакам края на обсъждането, но силно се надявам, че мнението на обществеността този път ще бъде взето под внимание.

.