Как Боби Фишер успя да надиграе Борис Спаски през 1972 година?

По Шон Лус.

За да успяваме в нашите професии, ни е нужно силно здраве и издръжливост. Не само за спорта са необходими тренировки за физическа издръжливост. Това е нужно и за всички други професии.
Следващият пример е прекрасно доказателство как подготвеният и трениран човек успява да постигне това, което желае.
Става дума за Боби Фишер- световен шампион по шах през 1972 г. Събитието има не само спортен характер- това е времето и на Студената война, когато двете супер сили- САЩ и СССР, се противопоставят с всички възможни сили и средства.
За шахматната корона спорят Боби Фишер- САЩ, и Борис Спаски- СССР. Светът наистина е изправен пред реална военна опасност- атомните оръжия и на двете държави са в готовност. Мачът между Фишер и Спаски е все едно война между двете супер държави. Затова и двамата състезатели за се готвили много сериозно за този финал.
Преди да започне самият финал, в продължение на 5 месеца, Фишер се държи по особен и странен начин за другите. Всеки ден той отделя по 3 часа в спортен комплекс, където тренира подводно плуване, тенис, аеробика и бягане- изобщо всичко необходимо, за да укрепи по- добре своите бели дробове. За 5-те месеца подготовка и тренировки той успява да се подготви за битката, която го очаква- да победи на финала на световна купа по шахмат.
Кое тук е особеното, ще каже някой, какво толкова. Да, но това, което Боби прави, е било много странно за всички, включително и за негови треньори. Те са мислели, че Фишер се е побъркал умствено. Те недоумявали какво търси Фишер под водата, когато неговото място е било на шахматната дъска да изучава противника си Борис Спаски, да изучава комбинации, теоретически да анализира срещите на Спаски и други подобни.
Обаче се оказва, че Боби Фишер е открил за своя противник Спаски нещо, което треньорите на Фишер не са били забелязали. Боби е открил, че когато Спаски е губел среща, което е било сравнително рядко, това се е случвало между 9-я и 10-я час. Фишер е имал снимки на Спаски, на които се вижда, че той седи прегърбен, притискайки по този начин белите си дробове, и намалявайки техния капацитет. А когато някой намали капацитета на белите си дробове, това намалява притока на кислород към мозъка, и мозъкът в този случай започва да работи по- бавно.
Така характерното за забележителната победа на Фишер над Спаски е, че подготовката и физическите тренировки на Фишер са му позволили той да издържа повече и по- добре на продължителните срещи, в края на които Спаски е правел грешки, и от това е губел.
Биографите на Фишер отбелязват, че той наистина е искал да бъде винаги в превъзходна физическа форма, за да може да прояви по най- добър начин своите качества.
„Твоето тяло трябва да бъде в превъзходна кондиция“- казва по този повод Боби. „Играта на шах се влошава, когато тялото не се чувства добре. Не можеш да отделиш тялото от ума.“
Някога Боби Фишер е изглеждал странно, тренирайки нещо, което сякаш не му е било нужно. Но това е подготовка в генералния смисъл на тази дума за целта, която е искал да постигне. Така физическите тренировки стават важни не само за спортистите, но и за хората във всички останали професии- трябва да тренираме, за да бъдем по- здрави, така че да можем да мислим по- бързо, да бъдем по- добри и по- издръжливи. Да постъпваме като Боби Фишер, който спечелва световното първенство, и се превръща в национален герой на САЩ.
Ето защо физическите усилия са необходими не само за спортистите. Ако не можеш да се пребориш с физическите трудности, как ще успееш тогава в умствените и емоционалните борби, които водиш всеки ден.

Източник: Доходите днес!